Може ли растителната диета да помогне срещу рак на простатата?

 29/03/2023 2m, 53s

Развитието в областта на медицината е бързо, ежедневно. В основата на скорошно проучване, публикувано в САЩ от Чарли Шмид, в контекста на годишния доклад на Харвардското медицинско училище за заболяванията на простатата, имаме връзката на здравето на простатата с диетите на растителна основа.

В следващата статия ще бъдат представени резултатите от проучвания за това дали диетата на растителна основа действително може да помогне за предотвратяване на рак на простатата.

 

Изследванията на учените

Както може би вече знаем, диетите на растителна основа са свързани с по-нисък риск от някои видове рак. Но какво ще кажете конкретно за рака на простатата?

По-рано през 2022 г. изследователите публикуваха резултати от цялостен преглед на литературата относно диетите на растителна основа и риска от рак на простатата. Те заключиха, че в допълнение към сърдечно-съдовото здраве и ползите за качеството на живот, диетите на растителна основа имат потенциала да подобрят резултатите от рака на простатата.

Изследването се основава на 2 вида храни: В първия случай се наблюдават противораковите съединения, които растенията имат, като флавоноиди, танини и ресвератрол. От друга страна, те заключиха, че готвенето на месо (особено червено и преработено месо) произвежда два вида канцерогени: хетероциклични амини, които се получават при пържене в тиган, и полициклични ароматни въглеводороди, които се получават при печене на скара или барбекю.

Изследователите зад този нов преглед оцениха 32 проучвания, които оцениха възможните връзки между растителната диета и по-ниския риск от рак на простатата. Една трета от проучванията са обсервационни, което означава, че изследването се основава на вече съществуваща информация, съдържаща се в бази данни и здравни регистри.

Останалите проучвания са интервенционални. Хората, включени в тези проучвания, са пациенти с рак на простатата, които са били проследявани с течение на времето, за да се види дали диетичните промени, упражненията, управлението на стреса и други интервенции в начина на живот ще доведат до по-добри резултати.

Като цяло проучванията са фокусирани върху благоприятните ефекти от яденето на растителни храни. Повечето от наблюдателните проучвания “показват”, че хората, които ядат зеленчуци, развиват рак на простатата с по-ниска честота от хората, които ядат месо. И 60% от интервенционните проучвания съобщават, че нивата на простатно-специфичния антиген (PSA) нарастват по-бавно при тревопасните в сравнение с месоядните.

Повишаването на PSA показва, че ракът на простатата се влошава или рецидивира при мъже, които вече са лекувани за заболяването.

 

Изводи от изследването

Авторите, които редактираха прегледа на изследването, изтъкнаха доказателствата за PSA, както и подобреното цялостно здраве и забавените нужди от допълнително лечение на рак на простатата сред вегетарианците, за да подкрепят заключението, че вегетарианските диети са защитни.

Въпреки това все още са необходими широкомащабни клинични изпитвания, за да се потвърди връзката, каза д-р Стивън Фридланд, уролог и директор на Центъра за интегративни изследвания на рака и начина на живот в Медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис.

В последваща статия наскоро д-р Фридланд и неговите съавтори подчертаха недостатъците в съществуващите данни. Например интервенционалните проучвания, докладвани в неотдавнашния преглед, са малки (по-малко от 100 субекта всяко), с проследяване от не повече от една година, а доказателствата от наблюденията не са почти единодушни, тъй като някои проучвания не откриват връзка между рака на простатата рискови и вегетариански диети, докато други имат смесени резултати.

 

Във всеки случай, преди да приемете диета или лечение, винаги се консултирайте с вашия медицински специалист за най-добро здраве на вашата простата!

 

Източници на статии

Могат ли диетите на растителна основа да намалят риска от рак на простатата? (health.harvard.edu)

Препоръчани статии