Пърхот или суха кожа: Как да ги различим?

 04/10/2023 3m, 40s

Няколко души изпитват внезапно желание да се почешат по главата и като естествена последица от това по дрехите им падат люспи. Много хора смятат, че тези люспи са пърхот. Възможно е обаче скалпът да страда от суха кожа!

Тези два термина често се бъркат, но те не са едно и също нещо! Те имат някои симптоми, но в някои случаи тези две състояния изискват различно лечение. Вижте по-долу причините за появата и лечението на пърхот и суха кожа, както и най-добрите продукти за лечение.

Какво представлява пърхотът?

Пърхотът причинява лющене на скалпа и може да доведе до видими люспи по дрехите или косата. В някои случаи той се дължи на гъбична или друга инфекция на скалпа. Сухият скалп пък се появява, когато скалпът не произвежда или не задържа достатъчно влага.

Когато имате пърхот, кожните клетки в скалпа се отделят по-бързо от обикновено.

Пърхот: причини за появата на пърхот

Основната причина за появата на пърхот е себорейният дерматит – състояние, което причинява омазняване и сърбеж на кожата. Белите или жълтите люспи се лющят, като се образува пърхот.

Често пърхотът се причинява от гъбички, наречени Malassezia. Тази гъбичка обикновено живее в скалпа. Ако обаче имате твърде много от нея, тя кара кожните клетки да се размножават по-бързо от обичайното. Факторите, които могат да допринесат за размножаването на тази гъбичка, са:

  • Възраст
  • хормони
  • стрес
  • стрес хормони хормони хормони хормони хормони хормони хормони хормони хормони хормони

Симптоми на пърхот

Симптомите на пърхота са следните:

  • Големи мазни люспи, бели или жълтеникави на цвят
  • Сърбеж по скалпа
  • Мазна кожа с интензивно зачервяване

 

💡Мръсната коса не причинява пърхот, но ако не миете косата си редовно, мазните натрупвания могат да допринесат за появата на люспи.

 

Какво представлява сухата кожа на главата?

Когато говорим за сух скалп, сухата кожа е причината за това грозно състояние. Сухата кожа се характеризира с неспособността си да произвежда или задържа влага.

Този тип кожа не произвежда достатъчно себум и естествени масла, които да поддържат скалпа овлажнен. Това от своя страна води до изсъхване на горния слой на кожата, който се напуква и в крайна сметка се отделя под формата на фини люспи.

Суха кожа на главата: причини, които я причиняват

Сухата кожа на главата обикновено се причинява от определени хормонални състояния или може да бъде страничен ефект от лекарства. В същото време, когато кожата на главата не разполага с достатъчно количество мазнина, се появява сухота!

Хората със суха кожа са по-предразположени към сух скалп, тъй като това е нормално. Други причини, които могат да причинят сухота на скалпа, са:

сух въздух
прекомерно измиване на скалпа
твърде много прекомерно сух въздух

Симптоми на суха кожа на главата

Сред симптомите на пърхота откриваме следните:

Сърбеж по скалпа
малки, сухи люспи
Сухота в други части на кожата

 

Пърхот или суха кожа: как най-накрая да ги разграничим?

Както можем да видим от причините, всеки проблем се дължи на различна причина. Освен това при симптомите виждаме, че появата на люспи е подсказка за разграничаване. Люспите от пърхот са по-големи и изглеждат мазни, докато при сухота на главата те са с по-малък размер.

И накрая, омазняването е друг признак, по който може да се направи разликата, тъй като при сухата кожа омазняването на скалпа отсъства.

 

Пърхот и суха кожа на главата: лечение с най-добрите шампоани

В по-голямата си част лечението на пърхота и сухата кожа на главата може да се извърши у дома! С напредването на науката на пазара се предлагат специални шампоани за пърхот и суха кожа на главата. Разбира се, има и шампоани с комбинирано действие за двата проблема.

La Roche-Posay Kerium DS Antipell Intensif Интензивна Терапия Шампоан против пърхот125ml
La Roche-Posay Kerium DS Antipell Intensif Интензивна Терапия Шампоан против пърхот125ml

La Roche-Posay Kerium DS Antipell Intensif е шампоан за интензивно третиране срещу пърхот. Той премахва упорития пърхот, като почиства в дълбочина. Освен това облекчава скалпа от силния сърбеж. Още от 1-вата употреба пърхотът е видимо намален, а сърбежът изчезва. Въпреки това, в случай че пърхотът “продължава”, трябва да посетите личния си лекар. Също така, при сухота на главата, ако няма баланс в кожната бариера, би било добре да се обърнете по същия начин към личния си лекар.

 

Frezyderm Atoprel Foamy Shampoo Foaming ShampFrezyderm Atoprel Foamy Shampoo for Dry & Sensitive Scalp 250mloo for Dry & Sensitive Scalp 250ml
Frezyderm Atoprel Foamy Shampoo Foaming ShampFrezyderm Atoprel Foamy Shampoo for Dry & Sensitive Scalp 250mloo for Dry & Sensitive Scalp 250ml

Специален шампоан под формата на пяна за ежедневно почистване на суха, чувствителна, крехка и атопична кожа. Освен това той предотвратява нарушаването на хидролипидната мантия и кожната бариера.

Препоръчани статии