Простата и сексуално здраве

 22/01/2024 3m, 44s

Простатата е малка жлеза, подобна на формата на кестен и тежи около 10-20 грама. Намира се точно под пикочния мехур и обгражда горната част на уретрата. Една от основните му задачи е да произвежда простатна течност, която се съхранява в простатата и се освобождава по време на еякулация, за да се смеси със спермата и да играе важна роля в репродуктивния процес.

 

Какво общо има простатата със секса?

Простатата играе важна роля в сексуалната функция на мъжете, тъй като влияе върху способността за ерекция и еякулация.

По време на ерекция простатата играе роля в поддържането на ерекцията, като произвежда простатна течност, която се смесва със спермата и действа като лубрикант за лесното движение на спермата по време на еякулация.

Следователно здравето на простатата е важно за правилната сексуална функция на мъжете. Болестите на простатата, като простатит, доброкачествена хиперплазия на простатата и рак на простатата, могат да повлияят на сексуалната функция и да причинят симптоми като затруднено уриниране и ерекция. Важно е мъжете да се грижат за здравето на простатата си и редовно да се подлагат на необходимите изследвания и прегледи за профилактика и ранно лечение на евентуални проблеми.

 

Какви са ефектите от заболяванията на простатата върху сексуалното здраве?

В случаите на простатит показанията включват:

  • затруднено уриниране
  • усещане за болка в областта на гениталиите и тазовата среда
  • дискомфорт по време на еякулация
  • преждевременна еякулация
  • проблеми с ерекцията
  • намаляване на сексуалното желание

Лечението на възпаление включва и решаване на сексуални проблеми. При доброкачествена хиперплазия на простатата вероятността от еректилна дисфункция се увеличава 7 пъти, докато тежестта на проблемите при уриниране дава индикация за степента на еректилна дисфункция.

Лечението на доброкачествена хиперплазия на простатата и подобряването на симптомите на долните пикочни пътища (като често уриниране, никтурия, неотложни позиви за уриниране, чувство за невъзможност за изпразване на пикочния мехур и т.н.) също може да има положителен ефект върху ерекцията. Въпреки това, отрицателен остатък от лекарствените терапии, използвани за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата, е появата на нежелани странични ефекти. Някои от тези нежелани реакции включват спадане на кръвното налягане, което често се проявява със замаяност и чувство на слабост, както и намаляване на сексуалното влечение и проблеми с ерекцията.

Ето защо изглежда необходимо да се обмисли използването на лекарствено лечение, особено в ранните стадии на развитие на тези заболявания. Тези лечения могат да играят решаваща роля, тъй като от една страна те могат да помогнат за контролиране на възпалението, причинено в случаите на простатит, а от друга страна те могат да допринесат за управлението на прогресията на доброкачествена хиперплазия на простатата и симптомите на долната част на пикочните пътища. система.

 

Честота на поява на заболявания на простатата

Простатитът е много често срещано заболяване, което почти половината мъже ще изпитат през живота си. Това е най-често срещаното урологично заболяване при мъжете под 50-годишна възраст и се нарежда на трето място след 50-годишна възраст.

Съответно, доброкачествената хиперплазия на простатата е изключително често срещана, тъй като един на всеки трима мъже след 50-годишна възраст ще развие симптоми, дължащи се на това състояние. Този процент нараства с възрастта на мъжете, като 90% от мъжете над 90 имат симптоми.

Основните симптоми на тези заболявания са свързани с функционирането на отделителната система и се проявяват като смущения в уринирането, както и проблеми с еректилната функция.

 

Билкови препарати за лечение на симптоми на простатит и ДПХ

За лечение на възпаление при простатит, както и на симптомите на хипертрофия на простатата, билковите препарати са били широко използвани, като етаноловия екстракт от растението Serenoa repens (Saw Palmetto).

Екстрактът от Serenoa Repens, богат на мастни киселини и фитостероли (екстракт от липостерол), има:

  1. антиандрогенен
  2. противовъзпалително
  3. анти-едематозни действия

В същото време тези препарати допринасят за управлението на симптомите, свързани с долните пикочни пътища, където, както беше споменато по-горе, тежестта на проблемите по време на уриниране също отразява степента на еректилна дисфункция.

Следователно, лечението на тези симптоми ще играе важна роля за коригиране на еректилната функция, докато поради своите противовъзпалителни свойства те могат да помогнат и в случай на простатит.

В допълнение, препаратите, съдържащи само екстракт от Serenoa Repens, не повлияват сексуалното желание (либидото) и не влияят върху нивата на простатен антиген (PSA), което ги прави подходящ избор, особено в ранните стадии на развитие на тези заболявания.

Ако изпитвате някой от горните проблеми, важно е да обсъдите употребата на тези препарати с Вашия лекар, където той може да Ви посъветва относно ползите и приложенията на Serenoa Repens.

Menarini Prostamol 30caps
Menarini Prostamol 30caps

Хранителна добавка, която допринася за нормалната функция на простатата & на пикочната система

Препоръчани статии