Значението на емпатията в човешката комуникация

 07/04/2024 3m, 39s

Емпатия, дума, понятие много важно в живота и ежедневието на човека. Добродетел, която много спонтанно приемат и живеят с нея, докато други се появяват в хода на живота, по пътя към откриването на себе си.

Напоследък концепцията за емпатия е все по-важна в живота на хората и сега е тема на дискусия, че мнозина искат да открият повече стимули и да разберат в дълбочина как емпатията помага, влияе и в крайна сметка съжителства в ежедневието ни.

Какво е емпатия?

Нека започнем с основната концепция и дефиниция на емпатията, какво е емпатия, как се дефинира научно и как човек идентифицира нейната магическа енергия и същността на емпатията в живота, в ежедневието, във вътрешния си свят или в други хора, с които взаимодейства с .

Терминът емпатия идва от en + емпатия, докато с емпатия дефинираме емоционалната идентификация с психическото състояние на друг човек и разбирането на неговото поведение и мотивация.

Казано по-просто, емпатията е усилието, което човек полага, за да се постави на мястото на друг, с цел да разбере начина, по който той възприема света през собствените си очи. Тоест необходимостта, вътрешната бдителност, спонтанното и съществено наблюдение за всеки човек, за да разбере чувствата на другия човек, неговите вярвания, техните преживявания, техните очаквания, всичко, което формира и определя тяхното отношение в живота. Много пъти е наблюдавано, че хората с развита емпатия имат развит инстинкт.

 

Какви са основните характеристики на емпатията?

Емпатията е основна способност на хората, които обикновено се характеризират с толерантност и адаптивност към различното, автентичното и уникалността на всеки човек. Сега емпатията е толкова важна, че мнозина я свързват като много важен фактор при определяне на IQ на хората.

Емпатията може да бъде разделена на два основни аспекта когнитивна и емоционална емпатия. Когнитивната емпатия се отнася до умственото разбиране на опита на друг човек. Емоционалният аспект на емпатията се отнася до преживяването на чувствата на другия.

 

Комуникация и емпатия

Има и друго измерение, комуникативното, което се отнася до предаването, с прецизност и чувствителност към другия, на разбирането на неговия емоционален свят.

Някои от ключовите характеристики на емпатичния човек са, че той може лесно да разбере позицията, чувствата и гледната точка на другия човек. Много пъти те могат да разберат зад думите, енергията, емоционалния заряд, но и защо се дължи определено поведение, мисъл и реакция.

Хората с емпатия могат и развиват комуникация по начин, по който другият човек изразява себе си, без да чувства, че ще бъде съден от слушателя, те слушат внимателно всичко, което обсъждат и разбира се задават въпроси, за да разберат достатъчно човека, с когото имат работа.

Така че основните характеристики, които един емпатичен човек може да притежава, насърчават с пълна ефективност комуникацията, която той развива и провежда с други хора. Емпатията е ключова точка на добрата комуникация и характеристика на добрата комуникация. Способността да разбирате другия човек на умствено, емоционално ниво, но също и способността да изслушвате неговите най-дълбоки желания, представлява най-ефективната форма на комуникация между хората.

Разбира се, емпатията може да има многостранно присъствие и да облагодетелства много повече области извън ефективната комуникация.

 

Как емпатията се свързва и среща в образованието?

Може би повече от всякога емпатията трябва да бъде част от образователния процес, защото една от целите на образованието е психо-емоционалното усъвършенстване на индивида. Тъй като емпатията се култивира и преподавателят може да я внуши на учениците, важно е образованието да се основава и да подхранва емпатията на учениците от най-ранна възраст.

Емоциите на детето, което влиза в класната стая, влияят върху начина, по който то учи, съжителства в пространството, изразява себе си, общува и накрая върху начина, по който се социализира. Учителите трябва да могат да се свързват и разбират учениците, така че урокът да отговаря на учебните и психо-емоционалните нужди на децата.

В крайна сметка емпатията, в допълнение към развитието на комуникацията, благоприятства развитието на здрави междуличностни отношения и асоциации с други хора.

 

Примери за емпатия

Някои основни примери за емпатия са:

  • Активно слушане на другия човек и смислената комуникация, която се развива между хората, които говорят.
  • Добродетелта на търпението е пряко свързана с емпатията и след това с комуникацията, както и с толерирането на противоположната гледна точка, мнение и подход, които другият може да има.
  • И накрая, разбирането на езика на тялото, процесът на задаване на въпроси, за да разберете другия колкото е възможно повече, като се отървете от привързаностите и вярванията, са някои практически примери за емпатия, както и нейното култивиране.

Препоръчани статии