Екзотичната пасифлора: свойства и ползи

 10/05/2024 4m, 12s

Растенията и билките са смятани за терапевтични от древни времена, тъй като техните свойства са били много важни и полезни за човешкото здраве, както физическо, така и психологическо. Добре известно растение със своите важни свойства е пасифлората или пасифлората, това е растение, което принадлежи към семейството на увивните растения с важни успокояващи свойства.

Това е многогодишно дървесно катерещо растение с поразително ароматни лилави, бели и лилави цветя и широки, големи ароматни листа. В Гърция много хора го наричат часовников механизъм, име, което възниква поради морфологията на цветята му, които приличат на часовникови дискове. Нека се запознаем заедно с цялата полезна информация за това конкретно растение, както и за всички негови свойства и история.

 

Каква е историята на пасифлората?

Пасифлората, екзотиката, както обикновено се нарича, е известна от древни времена и по-конкретно индианците са използвали пасифлора за лечение на много различни състояния, като обриви, рани, болки в ушите и проблеми с черния дроб.

Освен това испанските мисионери научили от местните перуанци за растението с неговата особена и неправилна форма на цветя. До 18 век пасифлората става популярна в Европа като лечение на безсъние и епилепсия.

 

Какви са полезните свойства на пасифлората?

Екзотичната пасифлора е растение, което е много изследвано за свойствата си, това е вид с лилави цветя и специална форма, която може да помогне в много различни ситуации. По-конкретно, помага за:

  • Безпокойство и безсъние
  • Главоболие
  • Умора
  • Релаксира и успокоява тялото
  • Елиминира напрежението
  • Помага за намаляване на кръвното налягане

Също така, според проучвания, които са направени върху това растение, е доказано, че тази билка има антидиабетни и противовъзпалителни свойства.

В допълнение, успокояващите свойства на пасифлората помагат за балансиране на хормоналните колебания по време на менопаузата и осигуряват облекчение от симптоми като горещи вълни, промени в настроението и раздразнителност.

 

Пасифлора и борбата с тревожността и безсънието

Както вече споменахме, екзотичната пасифлора е широко известна със своите свойства против безсъние и тревожност. Яденето на пасифлора предизвиква релаксация и спокойствие в мозъка според проведени изследвания. Пасифлората е известна със своите успокояващи и успокояващи свойства, така че употребата й предизвиква релаксация и по този начин подобрява напрежението, създадено от болка или стрес в тялото и ума.

В допълнение, според изследвания, пасифлората повишава нивата на невротрансмитера GABA, който помага за регулиране на мозъчната дейност и регулиране на настроението, може да помогне за облекчаване на симптомите на лека до умерена депресия и да подобри настроението, което го прави мощен помощник поради антидепресантните му свойства.

 

Какви са формите, в които може да се намери пасифлора?

Пасифлората екзотиката се предлага в много различни форми и човек може да избере формата, която служи или която предпочита според нуждите си.

Най-често срещаните форми, в които може да се намери пасифлора са:

  • Сушена пасифлора: Изсушените листа и цветя на пасифлора се използват за приготвяне на чай. Тоест сварете билката, прецедете и се насладете на отварата! Можете да го комбинирате с други билки като валериана, невен и жълт кантарион за напълно релаксираща напитка.
  • Тинктура от пасифлора: тинктурите са концентрирани форми на билката, които обикновено се правят чрез екстрахиране на нейните активни съединения с помощта на алкохол или друг разтворител. Тинктурата от пасифлора може лесно да се намери в търговската мрежа и се счита за еднакво полезна за някой, който иска да откаже пушенето. Тинктурите, по-специално тинктурата от пасифлора, могат да се приемат по няколко капки с вода или друга напитка.
  • И накрая, пасифлората може да се консумира и под формата на капсули или таблетки, съдържащи изсушен екстракт или прах от билката.

 

Какво знаем за валериана и пасифлора?

Първо, това са две напълно различни растения, билки с различни свойства!

По-конкретно, Валерианът може да помогне за предизвикване, нормализиране и поддържане на нормален сън. От друга страна, пасифлората насърчава релаксацията. С други думи, те са лечебни билки с доказани лечебни ефекти.

Те винаги са били използвани заради своите полезни свойства при хора, които имат проблеми с управлението на съня, тревожност, нервност и пренапрежение. Разбира се, те винаги трябва да се прилагат под ръководството на експерт.

 

Пасифлора и странични ефекти

Като всички билки, но като всяко нещо, което човек може да използва или консумира в този живот, естествено се нуждае от умереност и баланс. Консумацията на билки и по-специално на пасифлора също се препоръчва да става след насърчение и напътствие от лекар, т.е.
Разбира се, трябва да се отбележи, че консумацията на билки и по-специално на пасифлора в необичайни количества също може да има странични ефекти.

Пасифлората обикновено се счита за безопасна, но рядко може да причини някои леки странични ефекти, като например:

  • сънливост
  • световъртеж
  • морска болест
  • объркване

И накрая, употребата на пасифлора по време на бременност не се препоръчва, тъй като може да предизвика контракции в матката и да застраши плода. Винаги се консултирайте с вашия гинеколог, преди да решите да вземете билка или хранителна добавка.

Тъй като билките имат както терапевтични свойства, така и странични ефекти, употребата и консумацията от деца трябва да се извършва стриктно следвайки указанията на експерти или лекар. По този начин правилното ръководство е важно, докато консумацията е от съществено значение, като винаги спазвате консумацията в умерени количества.

Препоръчани статии