5 витамина срещу косопад при жени

 16/05/2024 5m, 58s

Здравата и блестяща коса определено е нещо, което всички жени, от млади до по-зряла възраст и след това, желаят, търсят и за което се грижат. Богатата, блестяща коса може да подчертае добре поддържания външен вид, да придаде допълнителен чар и съблазнителен ефект на цялостната визия. Разбира се, независимо дали една жена избере да има дълга или по-къса коса, грижата и лечението на косата са ключови моменти за блестяща коса, но преди всичко за здрава коса.

Често срещано явление, с което се сблъскват предимно по-възрастните жени, е силният или по-слаб косопад. Нека да разгледаме някои ключови точки, за да научим заедно за женския косопад.

Какво е косопад по женски модел?

Като начало ще анализираме какво представлява женският косопад, как се проявява и на какво трябва да обърнете внимание.

Косопадът е често срещан и често сериозен проблем, с който много жени често се сблъскват. Научните изследвания показват, че приблизително 40% от жените до 50-годишна възраст изпитват някаква форма на косопад, като в същото време процентът на жените, които продължават да имат пълен растеж на косата на 80-годишна възраст, е нисък.

Най-често срещаната форма на косопад при жените е андрогенната алопеция, която се проявява с различни симптоми от тези, представени при мъжете. По-конкретно, при мъжете андрогенната алопеция обикновено започва с отдръпване на предната линия на косата и след това се развива в плешива област на върха на главата, за разлика от жените, чийто основен симптом е общото изтъняване на косата.

Алопеция ареата, формата на косопад, която се среща при мъжете, се среща по-рядко при жените и когато се появи, се дължи главно на високите нива на андрогени, присъстващи в женското тяло.

 

Какво причинява косопад при жените?

Причините за женски косопад могат да бъдат много и различни. Някои от най-често срещаните са тези, които ще анализираме по-долу.

По-конкретно, един от най-честите фактори за загуба на коса при жените е наследствеността. Много жени може да имат предразположение към загуба на коса, предписано в тяхната ДНК, в резултат на което те ще проявят симптомите в някакъв момент от възрастта си. За разлика от мъжете, в повечето случаи жените забелязват изтъняване по целия скалп, като горната част (така наречената корона) е по-засегната, докато предната линия на косата остава непокътната.

В допълнение, хормоните, но също и процесът на бременност и раждане, са някои често срещани причини, които могат да причинят временна загуба на коса при жените. Много често обаче се наблюдава спиране на косопада и връщане на предишното състояние, когато причините за косопада са хормонални. Наблюдавано е от експерти, за жените е обичайно да изпитват увеличаване на косопада до шест месеца след раждането.

Освен това много жени, които приемат желязо по време на бременност, забелязват увеличение на скалпа си, а когато спрат да го приемат, забелязват накъсване на косата. По същия начин може да се наблюдава тенденция или загуба на коса при жени по време на менопаузата. Ако сте в този период от живота си, определено трябва да сте информирани и да приемате правилните витамини за укрепване на косата.

Някои по-чести причини за косопад при жените са кожни заболявания като гъбични инфекции, екзема, тежък себореен дерматит, които се характеризират с косопад и изтъняване на косата.

Освен това неправилното хранене е много сериозен фактор, който влошава изтъняването на косата, както и липсата на витамини и минерали може да причини силен косопад. Голямо внимание е необходимо и при екстремни диети и тежка загуба на тегло, тъй като водят до внезапна загуба на коса.

В допълнение, психологическото състояние също играе важна и основна роля, тъй като е тясно свързано с косопада. Депресията, прекомерната работа, стресът и липсата на сън могат да причинят значителна загуба на коса и да причинят симптоми на косопад при жените и като цяло.

 

5 витамина и минерала за здрава и силна коса при жените

Разбира се, за здрава, силна и блестяща коса, която не се накъсва и не изтънява, без симптоми на косопад, важна роля играят витамините и минералите, които човек има в тялото.

Някои важни витамини и минерали за косата са както следва: желязо, протеини, биотин, витамини A & D и цинк са от съществено значение за поддържане на физическото здраве и по-специално здравето на косата. Косата е жива структура и се нуждае от тези съставки, за да расте и да се обновява, тъй като те са от съществено значение както за жизнеността и здравето на косата, така и за външния вид на косата, за блестяща и здрава коса.

Витамини за косопад при жени

биотин

Биотинът допринася за здравия растеж на косата и ноктите. Това се постига чрез производството на кератин, протеин, който е градивният елемент на косата. Различни клинични проучвания показват, че биотинът може да намали косопада и да увеличи плътността на косата. Храни, богати на биотин, които можете да търсите са: яйца, риба, ядки, гъби.

Витамин D

Изследванията свързват дефицита на витамин D с косопада. Витамин D играе важна роля в развитието на космените фоликули, поради което е надежден вариант за намаляване на косопада. Излагането на слънце и яденето на храни, богати на витамин D (напр. мазна риба, гъби) може да повиши нивата на витамин D в тялото.

Витамин А

Витамин А помага за здравия растеж на клетките, включително клетките на скалпа. В допълнение, липсата на витамин А може да доведе до сухота и чупливост на косата. Храни, богати на витамин А са: сладки картофи, моркови, спанак, черен дроб.

Желязо

Желязото е от съществено значение за транспортирането на кислород до космените фоликули, докато дефицитът на желязо води до анемия, която е пряко свързана с косопада. Някои храни, богати на желязо, са червеното месо, пилешкото, бобовите растения и лещата.

Цинк

Цинкът е от съществено значение за производството на кератин и здравия растеж на косата. Дефицитът на цинк обаче може да доведе до загуба на коса според учените. Храни, богати на цинк са: стриди, червено месо, ядки, бобови растения.

За да сте сигурни, че косата ще може да получи всички тези елементи, от които се нуждае, за да бъде здрава, трябва преди всичко да имате балансирана диета, която да спазвате всеки ден, както и хранителни добавки, които да гарантират превенцията на всичко по-горе, винаги с ръководството на експерти и според недостатъците на вашата собствена организация.

 

Най-добрите продукти за женски косопад

Нека разгледаме заедно някои продукти, които могат да помогнат при косопад, причинен от жените.

  • Apivita Women’s Tonic Shampoo with Hippophae TC & Laurel: тоник шампоан за предотвратяване и лечение на косопад помага за регулиране на сезонния или наследствен косопад и насърчава здравословния растеж на косата, като същевременно улеснява здравия растеж на косата с антимикробния екстракт от прополис, който съдържа. Накрая овлажнява и подхранва косата, придава обем и блясък, тъй като съдържа мед от мащерка и алое.
  • Ducray Anacaps Reactiv Hair Loss: е хранителна добавка, която помага за стимулиране на растежа на косата благодарение на Equiset, който благоприятства растежа и укрепва космения фоликул, също така съдържа витамин B6, витамин B3 и помага за поддържане здравето на косата.
  • Apivita Caps for Hair & Nails: хранителна добавка, която допринася за укрепване на косата и поддържане на здравия й вид. Същевременно спомага за укрепване на ноктите и поддържане на здравия вид на кожата. Богат е на цинк, витамини B5 (пантотенова киселина), B9 (фолиева киселина).

Препоръчани статии