Растение босилек: свойства и ползи

 11/06/2024 3m, 38s

Босилекът, познат на всички ни, е билка с няколко свойства и ползи за човешкия организъм. Повечето хора свързват босилека с готвенето, но неговите ползи не се ограничават само до гастрономията!

Прочетете нашата статия и научете всичко за свойствата и ползите от босилека за човешкото здраве и не само.

Какво е босилек?

Босилекът (Ocimum basilicum), наричан още “сладък босилек”, е ароматно растение, което принадлежи към семейството на ментата (Lamiaceae). Босилекът е доста популярна билка за употребата му като подправка в готвенето.

Както знаем от научни изследвания, босилекът е растение с ароматни зелени листа и бели или розови цветове. Листата му имат силен аромат и вкус и се използват в много кухни по света за добавяне на вкус към сосове, салати, пици, паста, месо и други ястия.

Освен това босилекът традиционно се използва заради здравословните си свойства. Антибактериалните и противовъзпалителните свойства на босилека са това, което отличава тази билка. В същото време се счита, че допринася за доброто здраве на храносмилателната система.

Що се отнася до отглеждането на босилек, растението може лесно да се засади в градина или в саксия. За да оцелее, босилекът изисква топъл климат и слънчеви места.

 

Какви свойства притежава босилекът?

Босилекът е признат за полезните си свойства за здравето. По-конкретно, се казва, че етеричните масла от босилек имат антимикробна активност и могат да помогнат в борбата с микроорганизмите. Освен това босилекът има противовъзпалителни свойства, като помага за намаляване на възпалението в тялото.

Свойствата и ползите от босилека за организма са обобщени, както следва:

  • Антимикробни свойства: Твърди се, че етеричните масла от босилек могат да се борят с бактерии, вируси и гъбички. Това свойство допринася за доброто здраве на стомашно-чревната система и лечението на микробни инфекции.
  • Противовъзпалителни свойства: Босилекът съдържа съединения с противовъзпалително действие. Това има пряк ефект за намаляване на възпалението в тялото и облекчаване на много заболявания, като артрит.
  • Подкрепа на дихателната система: Съобщава се за свойствата на босилека при облекчаване на респираторни проблеми. Етеричните масла от босилек помагат за облекчаване на хрема, кашлица и проблеми с дишането като бронхит.
  • Антиоксидантни свойства: Босилекът съдържа антиоксидантни съединения, като флавоноиди и феноли, които могат да предпазят клетките от увреждане на свободните радикали и да намалят оксидативния стрес в тялото.
  • Успокояващи свойства: Босилекът се счита за растение с успокояващо действие. Неговото етерично масло може да помогне за облекчаване на стреса и напрежението, подобрявайки яснотата.
  • Подобрява храносмилането: Босилекът традиционно се използва за подобряване на храносмилането и облекчаване на проблеми като лошо храносмилане.

Това са някои от основните ползи на босилека за човешкото здраве. Въпреки това е важно да се отбележи, че изследванията са ограничени и са необходими допълнителни научни изследвания, за да се потвърдят тези свойства и да се определят точните механизми на действие на босилека върху човешкото здраве.

 

Босилекът има ли странични ефекти?

Босилекът като цяло се счита за безопасна билка и не са докладвани сериозни странични ефекти. Въпреки това, както при всеки билков продукт или хранителна добавка, може да има индивидуални реакции или алергични реакции при част от населението.

Освен това, тъй като босилекът има силен вкус и аромат, той може да причини дискомфорт при някои хора, особено когато се консумира в големи количества.

Ако забележите някаква нежелана реакция след консумация на босилек, препоръчително е да спрете употребата му и да се консултирате със специалист.

Босилекът има ли репелент срещу насекоми?

Както може би знаете, босилекът има и репелентни свойства срещу насекоми. Ароматът му обезсърчава определени видове насекоми да се доближат до района, където се намира растението, и може да действа като естествен репелент срещу тях. По-специално маслото от босилек съдържа активни съставки, които отблъскват насекомите, като:

  1. Евгенол: Това активно вещество е отговорно за интензивния аромат на босилека и има репелентен ефект срещу насекоми като комари, мухи и пчели.
  2. Мирцен: Това активно вещество се намира в маслото от босилек и се съобщава, че отблъсква комарите.

Босилекът може да отблъсне насекоми като:

  • комари
  • Мухи
  • Хлебарки
  • мравки

Освен това маслото от босилек може да се използва за направата на естествени репеленти за насекоми. Може да се смесва с палмово или евкалиптово масло и да се прилага върху кожата като естествен репелент срещу комари и други досадни насекоми.

Въпреки това е важно да се отбележи, че отблъскването на босилека може да варира в зависимост от вида на насекомото и условията на околната среда. Освен това действието на босилека като репелент срещу насекоми може да е по-меко от наличните в търговската мрежа продукти против насекоми.

Препоръчани статии