Пробиотици за диария: кои са най-добрите?

 27/06/2024 3m, 23s

Ако страдате от диария и не знаете как да я лекувате, тази статия е за вас. Диарията е неудобно и неприятно състояние, но има естествено решение, което може да помогне: пробиотиците. Пробиотиците са приятелски настроени микроби, които поддържат здравето на червата и могат да имат положителен ефект при диарията

В тази статия ще разгледаме какво представляват пробиотиците, кога трябва да ги приемате, кои са най-добрите пробиотици за диария и как могат да ви помогнат да възстановите здравето си.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са микроби, т.е. живи микроорганизми, които имат полезни свойства за нашето здраве. В крайна сметка името „пробиотици“ идва от комбинацията от думите „про“ и „биос“, което означава „за цял живот“. Това показва способността им да допринасят положително за нашето здраве. Тези приятелски микроби се намират главно в стомашно-чревната система и са част от нормалната микрофлора на нашите черва.

По същество с присъствието си те допринасят за баланса на чревната микрофлора, намалявайки колонизацията на патогенни микроорганизми в пикочната и стомашно-чревната система.

Освен в тялото, намираме ги в различни храни като сирене, кисело мляко или хранителни добавки и могат да допринесат за доброто функциониране на тялото и превенцията на заболявания. Най-често срещаните микроорганизми са тези, които произвеждат млечна киселина, като бифидобактерии и лактобацили.

 

Ефективни ли са пробиотиците срещу диария?

Диарията е резултат от дисбаланс на чревната флора, който може да бъде нарушен от различни фактори, като вируси и бактерии.

При диария е добре да се приемат пробиотици, тъй като те се борят с микробите или вирусите, причиняващи диарията, и помагат на организма да се справи с тях.

Според изследвания пробиотиците при хронична диария намаляват продължителността й средно с един ден. Ако имате хронична диария, приемането на пробиотици с много милиарди щамове, включително Saccharomyces boulardii, lactobacillus GG, ацидофилус или бифидобактерии, ще засили защитните сили на организма срещу патогенни бактерии

Освен това, ако ще пътувате и се страхувате от диария, би било добра идея да започнете да приемате пробиотици няколко дни преди пътуването, за да защитите тялото си.

 

Кои са най-добрите пробиотици при диария?

Има стотици видове пробиотици, но според най-новите научни открития, следните видове са най-ефективните разновидности на пробиотиците за лечение на диария:

  • Lactobacillus rhamnosus GG (LGG): Този пробиотик е един от най-често допълваните щамове. Изследванията показват, че LGG е един от най-ефективните пробиотици за лечение на диария.
  • Saccharomyces boulardii: S. boulardii е полезен щам дрожди, често използвани в пробиотичните добавки. Лекува диария, свързана с употребата на антибиотици и инфекциозна диария.
  • Lactobacillus casei: L. casei е друга разновидност на пробиотици, която е изследвана за ползите си при лечение на диария. Някои проучвания показват, че лекува диария, свързана с употребата на антибиотици и инфекциозна диария.

 

Кои са най-добрите пробиотични добавки при диария?

Ако искате да опитате пробиотици, ние изброяваме най-добрите за диария.

Quest TumBiotix пробиотична хранителна добавка

Quest TumBiotix е пробиотична хранителна добавка, която съдържа различни щамове полезни бактерии, като Lactobacillus и Bifidobacterium. Целенасочен и научно доказан, Quest TumBiotix може да помогне при лечение на диария и да възстанови нормалния баланс на чревната флора.

Quest TumBiotix Προβιοτικό Συµπλήρωµα 30caps
Quest TumBiotix Προβιοτικό Συµπλήρωµα 30caps

 

Solgar Advanced 40+ Ацидофилус

Solgar Advanced 40+ Acidophilus е пробиотична добавка, съдържаща щама Lactobacillus acidophilus. Тази специфична хранителна добавка е специално разработена за специалните нужди на хора над 40 години. Този продукт може да помогне за справяне с диарията, да подобри храносмилането и функционирането на тялото.

Solgar Advanced 40+ Acidophilus 60veg.caps
Solgar Advanced 40+ Acidophilus 60veg.caps

 

Здравна помощ Ацидофилус плюс 4 милиарда

Health Aid Acidophilus Plus 4 Billion е пробиотична добавка, съдържаща Lactobacillus acidophilus. Тази специфична хранителна добавка може да подобри храносмилането, да облекчи хроничната диария и като цяло да подобри общото здравословно състояние на организма.

Health Aid Acidophilus Plus 4 billion 30caps
Health Aid Acidophilus Plus 4 billion 30caps

 

Имат ли пробиотиците странични ефекти?

Сериозните странични ефекти от пробиотиците са редки при здрави хора, но могат да се появят някои потенциални нежелани ефекти.

Ако сте склонни към инфекции, възстановявате се от операция или имате хронични заболявания, е по-вероятно да изпитате нежелани реакции като коремна болка, запек и гадене. Ето защо винаги е важно да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчани статии