UTI при мъже: Симптоми и лечение

 01/07/2024 2m, 40s

Инфекцията на пикочните пътища е често срещано инфекциозно заболяване, което засяга предимно жените. По-рядко UTI се среща и при мъжете.

Много хора се чудят как мъжете получават инфекции на пикочните пътища, но има няколко причини, които могат да причинят проблеми в пикочната система на мъжа.

В тази статия ще разгледаме UTI при мъжете, включително причините, симптомите и методите на лечение.

 

UTI при мъжете: причини

Инфекцията на пикочните пътища при мъжете обикновено се дължи на инфекция на пикочните пътища. Основните причини включват:

  • Честа инфекция: Инфекцията може да бъде причинена от бактерии, навлизащи в уретрата по време на уриниране, особено ако хигиената не се поддържа правилно.
  • Простатит: Възпалението на простатата може да причини UTI при мъжете. Простатитът може да бъде бактериален и небактериален.
  • Пиелонефрит: Инфекциозна инфекция на бъбреците може също да причини UTI при мъжете.
  • Инфекции, предавани по полов път: Някои инфекции, предавани по полов път, като хламидия и гонорея, могат да причинят инфекции на пикочните пътища при мъжете.

 

Инфекция на пикочните пътища при мъжете: симптоми

UTI при мъжете може да включва следните общи симптоми:

  • Болка или триене при уриниране.
  • Честа и повишена нужда от уриниране.
  • Усещане за парене по време на уриниране.
  • Болка в долната част на корема или таза.
  • Треска и общо неразположение.

Инфекция на пикочните пътища при мъжете: управление и лечение

Лечението на UTI при мъжете обикновено включва употребата на антибиотици за елиминиране на инфекцията. Преди всичко обаче е необходима правилна диагноза, за да се определи подходящият антибиотик и продължителността на лечението.

Освен това може да се препоръча адекватна хидратация, облекчаване на симптомите с употребата на аналгетични и противовъзпалителни лекарства и избягване на дразнители като алкохол и кофеин.

В същото време има някои естествени методи за лечение на UTI, като например:

Билкови добавки: Някои билкови добавки, като червена боровинка, са показали ефективност при предотвратяване и лечение на UTI. Въпреки това, трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате каквато и да е хранителна добавка.

Health Aid Cranberry 5000mg 60tabs
Health Aid Cranberry 5000mg 60tabs

 

Пробиотици: Приемането на пробиотични добавки може да помогне за възстановяване на нормалната флора на пикочните пътища и да намали риска от повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

Quest CranBiotix
Quest CranBiotix

 

Превенция на UTI

За да предотвратите UTI, можете да направите следното:

  • Адекватна хидратация: Предотвратяването на UTI може да се постигне чрез пиене на достатъчно количество вода всеки ден. Хидратацията помага за премахване на бактериите от пикочните пътища.
  • Добра хигиена: Поддържането на добра хигиена е важно за предотвратяване на UTI. Трябва да измиете добре ръцете си, преди да докоснете гениталиите си и да използвате чисто бельо.
  • Избягвайте дразнители: Някои агенти като кофеин, алкохол и тютюнопушене могат да раздразнят пикочната система и да направят мъжете уязвими към инфекции на пикочните пътища. Следователно е важно да се ограничат или избягват тези вещества и навици.

 

Заключения относно ИПП при мъжете

UTI при мъжете е сравнително рядко, но въпреки това видимо състояние. Мъжете, изпитващи симптоми на UTI, трябва да потърсят медицинска помощ за диагностика и лечение.

Ранното лечение може да предотврати влошаване на симптомите и разпространение на инфекцията в други части на пикочните пътища. Всичко е свързано с поддържането на добра хигиена и предотвратяването на излагане на гениталната област на бактерии, които също са важни за предотвратяване на UTI при мъжете.

Препоръчани статии