Синдром на прегаряне: какво представлява, причини, симптоми и лечение

 15/07/2024 4m, 23s

Прегарянето, което мнозина ще знаят също като Синдром на професионално изтощение или дори по-просто „изгаряне“ от работа, е това, което наричаме физическо и психическо изтощение от нашата работа, въпреки че е доста подобно на преумора. Но е важно да не го бъркате, тъй като прегарянето се основава на много симптоми на емоционален колапс.

Две думи за историята на прегарянето

Терминът прегаряне е използван за първи път от немския психиатър-психоаналитик Фройденбергер през 1974 г., за да опише физическото и психическото изтощение на работещите в здравния сектор (главно лекари и медицински сестри, тъй като това явление се наблюдава силно и масово там). Тоест в професии, които имат пряк контакт с болката.

По същество работникът във фазата на прегаряне изглежда като свещ, чийто пламък постоянно трепти точно преди да угасне. Служителят проявява неспособност за изпълнение поради големите изисквания на професията си и счита, че изразходваната от него енергия вече е достатъчна.

 

Бърнаут: причините и значението на ранната диагностика

Въпреки че прегарянето, както го виждаме като термин, съществуваше, наблюдава се, че сега с ежедневието и изискванията, стимулите и бързите темпове това е „модерна трудова пандемия“. Сега се наблюдава, че все повече компании се опитват да предприемат мерки за предотвратяване на прегарянето на работното място с редовни почивки на служителите, консултантска подкрепа и акцент върху благосъстоянието.

Но за да се справите с умората от работата, първата стъпка, половината от решението е да я откриете навреме. Диагнозата му може да бъде трудна, тъй като има както явни, така и скрити симптоми.

 

По какви симптоми ще разбера, че имам прегаряне?

Прегарянето ще засегне физическото, умственото и социалното ниво на човека. Как;

  1. Физически: Сънят е засегнат със симптоми на безсъние или безпокойство по време на неговата продължителност. Промени в хранителното поведение, при които обикновено се наблюдава намален апетит за храна. Също така се увеличават зависимостите с тежка консумация на алкохол и цигари, които могат да се използват като анксиолитици.
  2. Емоционален: Трите основни симптома са емоционално изтощение, отчуждение от работата и неспособност за концентрация. Лицето няма сили да инвестира в работа, това води до тъга, негативно настроение и чувство за неадекватност. Когнитивните му функции намаляват, като памет, внимание и концентрация във всичко, което прави, в резултат на което ефективността му също намалява. Чрез отчуждението от работата, служителят вече не иска да бъде ангажиран с работата си и вече няма силна мотивация за постигане на бъдещи работни цели.

Така че независимо дали са скрити или очевидни, симптомите на прегаряне ще бъдат възприети от следното:

  • Имате чувството, че не искате да ставате от леглото, за да отидете на работа
  • Нищо от работата, която сте свършили днес, не ви харесва и всичко изглежда напразно
  • Вие се справяте с всички клиенти, с които общувате, с апатия, може би дори с гняв, защото чувствате, че те „изсмукват енергията ви“
  • Не си поставяте бъдещи цели и не говорите за работата си, както преди
  • Основните емоции, които изпитвате всеки ден са гняв, тъга, скука (скука), меланхолия, раздразнение
  • Забелязвате промени и в личния си живот, тъй като връзките ви може да са били засегнати от това, че не сте показали, че искате да се вслушате в съветите на вашия партньор или семейство.

Въпросът, който трябва да си зададете е „работя ли, за да живея, или живея, за да работя?“ Работата е много важна в живота ни и със сигурност липсата й носи липса на радост. Но дали прекаленото заетост с това също губи значението защо работим, каква е нашата мотивация, какво искаме да докажем на себе си и от какво се опитваме да избягаме, от каква реалност се опитваме да избягаме, като работим, правейки работата ни е единственият приоритет;

 

Кой получава прегаряне по-лесно?

Съгласно горното прегарянето е изключително сериозно, когато се появи, тъй като засяга значително както физическото, така и психическото ни здраве. Има определени категории хора, които са по-склонни към прегаряне. Те са:

  • Прекалено ангажираният работник, който иска да поема много задължения всеки ден, без да обича да казва „не“.
  • Авторитарният работник, който не се доверява лесно на работата на другите и поема много повече от дължимото, за да си припише заслуги.
  • И накрая, всеотдайният работник, който счита за свой дълг да поеме най-много и смята работата за най-важната част от живота си.

 

Как ще се справим с тази психическа и физическа умора?

Хората, преживели бърнаут, смятат, че всичко, което им се случва, идва от емоционалното изтощение от работата и отдават тежест само на научната част. Добрата новина е, че можем да се справим с прегарянето, стига да признаем, че съществува.

  • Молим за помощ колеги, приятели и семейство и може би правим кратка почивка от работата си, за да се докоснем до чувствата си и да ги изслушаме.
  • Ние се стремим да задоволим личните си нужди с правилно хранене и балансиран сън.
  • Поставяме нови реалистични очаквания от себе си в работата, като признаваме силните си страни като служители, но също така и нашите слабости, тези, които се нуждаят от подобрение и приемане.

Важно е да запомните, че нашата цел е да балансираме личния и професионалния живот. В един момент от живота ни работата ще бъде по-важна, а в други моменти личните ни взаимоотношения ще бъдат. Тази ротация е от съществено значение!

 

Така че не забравяйте да се запитате “Какво наистина съм жертвал за работата си?” Заслужава ли си тази жертва?“

Препоръчани статии