Кожни алергии: причини, симптоми и лечение

 17/07/2024 4m, 31s

На всички ни е известно, че кожата не е кой да е орган от нашето тяло, а най-големият, тъй като покрива цялата външна повърхност на човешкото тяло. По-конкретно, той има площ от 2 m² и тегло от 4 kg, което представлява 15% от телесното тегло на възрастните.

Освен това влиза в пряк контакт с околната среда и е защитен щит срещу топлина, ултравиолетова радиация, наранявания и като цяло предпазва тялото от навлизане на микроорганизми и токсични вещества.
Следователно в този важен орган е възможно да се появят реакции, наречени кожни алергии.

Разбира се, думата “алергия” е гръцка и произлиза от израза “друга работа”, който е използван за първи път от Von Pirquet през 1906 г. и характеризира реакцията на тялото към патогенен агент или към непатологичен, безвреден агент (метал, прах и др.).

Кожни алергии и факторите, които ги причиняват

Всъщност кожата действа като самозащита срещу кожната алергия, което води до производството на хистамин, което води до създаване на кожни раздразнения, сърбеж, възпаление, подуване и обриви. Накратко, кожата реагира, влияе се от различни алергени, като:

  • Прашец, от който обикновено се появяват сезонно малки червени мехурчета или малки червени обриви, които изчезват след 2-3 дни.
  • Трева, която през летния или пролетния сезон подобаващо почитаме като лежим или играем върху нея с директен физически контакт.
  • Пчели, чието ужилване може да причини подуване, сърбеж, копривна треска, зачервяване или подуване. За неалергичен пациент пчелата и нейното ужилване не са никак тревожни. Има обаче случаи, които могат да причинят задух или общо неразположение и трябва незабавно да бъдат прегледани от лекар.
  • Мухълът, който особено по време на размножаването на семената си през пролетта и лятото, може да ни причини малки червени обриви и след това сърбеж.
  • Домашни любимци, които през летния и пролетния сезон сменят козината и могат да причинят копривна треска или малки обриви.

 

Кожни алергии: кои са най-честите?

Най-честите кожни алергии са: уртикария, фотоалергия или еритема мултиформе от светлина, атопичен дерматит, алергичен контактен дерматит, алергия към храна, лекарства или ужилване от пчела или оса с включването на симптоми от други органи, както и извън кожата, като дихателните пътища , храносмилателната и кръвоносната система и в този случай имаме системна възпалителна реакция (анафилаксия). Но нека да разгледаме най-важните кожни алергии.

уртикария

Уртикарията е често срещана алергична реакция, остра или хронична в зависимост от нейната продължителност. Характеризира се със силен сърбеж и пустули (плочки с подуване и зачервяване с различни размери), т.е. червена зона с белези от надраскване. Продължителността на подутините варира от няколко минути до часове, като се появяват и изчезват в различни части на кожата. Понякога уртикарията може да бъде придружена от ангиоедем на устните и очите.

Уртикарията може да се появи на всяка възраст. В случай на уртикария, алергени (храни: напр. миди, риба, ядки, лекарства: нестероидни противовъзпалителни лекарства, лекарства (НСПВС), цветен прашец и др.) причиняват, чрез посредничеството на имуноглобулин Е, освобождаването на хистамин . Съществува връзка между причина и следствие, тъй като уртикарията се проявява като директна реакция на физически контакт с алергена. Трябва да отбележим и една много важна и честа форма на уртикария, слънчевата уртикария, която се дължи на въздействието на слънчевата радиация веднага след излагане на слънце, обикновено върху откритите части на тялото (горна част на торса – ръце – крака) с появата на копривна треска.

Фотоалергия

Мултиформен светъл обрив или фотоалергия е идиопатичен фотодерматит, който се повтаря през пролетните месеци и се проявява по-остро. Много пъти фотодерматитът може да бъде причинен от локален или системен (т.е. през устата), прием или приложение на лекарствени вещества, които правят кожата по-чувствителна към излагане на слънчева радиация, като антибиотици, антидепресанти, антихипертензивни средства, захарен диабет, както и нестероидни противовъзпалителни средства.

Разбира се, лечението на симптомите на фотодерматит е подобно на това, което следваме при слънчево изгаряне. Първо спираме излагането на слънце и се скриваме на сенчесто място, почистваме добре мястото с много чиста вода, като същевременно се грижим за засегнатата област с хладен компрес или хладък душ. Овлажняващ лечебен крем би бил добър, докато може да е необходим локален крем с кортизон.

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит или атопичната екзема е хронично възпалително заболяване на кожата с чести рецидиви, което често се свързва с други алергични заболявания (алергичен ринит, конюнктивит, както и алергична бронхиална астма). Обикновено атопичната екзема се появява в ранна детска възраст, главно след 3-ия месец от живота, и е свързана с възможна генетична предразположеност към алергии и дефицит във функцията на кожната бариера, която става по-чувствителна и пропусклива за външни фактори (като физически и химически дразнители, алергени).

Някои от тези алергени са напр. полени, акари от домашен прах, дори хранителни алергени, като риба и др. Основните симптоми са суха кожа, зачервяване със силен сърбеж, люспи. Кожата на пациентите с атопичен дерматит е уязвима към бактериални инфекции (предимно стафилококи) и вирусни инфекции (херпес симплекс вирус и др.). Хората, които имат атопичен дерматит, също са изложени на повишен риск от развитие на контактен дерматит.

 

Как се лекуват кожните алергии?

Очевидно, що се отнася до лечението, освен липсата на контакт с алергена, тъй като е очевидно, няма стандартизирани процедури. Тук трябва да подчертаем, че единственият специалист е дерматологът, който ще даде подходящо лечение или ще предложи нещо успокояващо, съобразявайки се със симптомите, личната история на пациента, тежестта на ситуацията.

Всички тези елементи ще доведат до локално лечение или по-важни лечения, като интрамускулно или интравенозно лечение с наблюдение. Може да са необходими лекарства, като болкоуспокояващи, антихистамини или кортикостероиди, но дерматологът все още е отговорен за диагнозата, лечението и лечението.

Препоръчани статии