Амблиопия (мързеливо око): какво представлява, симптоми и лечение

 29/07/2024 3m, 14s

Амблиопията е намалено зрение на едното око, което се дължи на анормално развитие на зрителния път през първите години от живота. Всъщност това е най-честата причина за намалено зрение при децата.

Амблиопия: Кога се случва и значението на ранната диагностика

Амблиопично или мързеливо око се създава от раждането до първите 7 години. По-рядко може да засегне и двете очи на детето. Тъй като зрението се развива през първите няколко години от живота, важно е да се диагностицира и лекува амблиопията възможно най-рано. При ранна диагностика амблиопията може и е напълно излекувана. В противен случай детето няма да развие нормално зрение.

Защо се случва: Механизмът зад амблиопията

Невронният път на зрението се развива от раждането до първите 7-9 години от живота на детето. За правилното му развитие е необходимо наличието на чист образ. С други думи, за да се свърже правилно пътят на зрителния нерв, окото трябва първо да получи ясен сигнал, така че мозъкът да може да го декодира. Накратко, ако изображението е размазано, мозъкът не се „научава“ да вижда ясно.

 

Какви са причините за амблиопията?

  1. Страбизъм: Едното око гледа право напред, а другото е обърнато навътре, навън, нагоре или надолу. Мозъкът на детето, за да избегне диплопията (двойно изображение), запазва само зрителния стимул, който идва от окото, което е подравнено и по този начин изтрива стимула, който получава от окото, което се отклонява от правилната зрителна позиция. Това помага да се избегне диплопията, но създава амблиопично-мързеливо око.
  2. Рефрактивни нарушения: Наличието на хиперметропия/късогледство/астигматизъм при детето, което може да бъде в степени над допустимите граници, но главно когато не е симетрично между двете очи, тоест когато едното око няма съответни мерки спрямо друго. Окото с най-лошо зрение се отхвърля от мозъка и става амблиопично. Голям капан е фактът, че детето вижда и се движи нормално с другото око и проблемът лесно се прикрива, ако не се диагностицира навреме.
  3. Помътняване на пречупващата среда на окото: Роговицата (стъклото на окото) и лещата трябва да са прозрачни за гладкото пречупване на светлината. Например вродена катаракта, при която детето се ражда с помътнена леща, възпрепятства нормалното развитие на зрението и причинява амблиопия.
  4. Увиснал клепач: Вроденият увиснал клепач също може да попречи на нормалното развитие на зрението.

Как се поставя диагнозата?

Офталмологът ще диагностицира амблиопията, като провери за разлики в зрението между двете очи. Око, което не вижда добре, не е непременно мързеливо.

 

Има ли профилактика на амблиопията?

Правилната превенция е ключът към коригиране на потенциална амблиопия. Насоките според Американската академия по педиатрична офталмология препоръчват първия скрининг да се направи при раждането. След това – и ако няма анамнеза за недоносеност или очевиден страбизъм – следващите проверки трябва да се правят през 1-вата година, между 3-5 години и от 6 години всяка година.

 

Лечима ли е амблиопията?

Разбира се, това е правилният отговор! При условие, че диагнозата е поставена навреме. Когато се диагностицира по-рано от 7-годишна възраст, пластичността на детския мозък ни позволява да го обърнем.

Как може да се “коригира” ефективно?

Нашата цел е да укрепим най-слабото око. Да принуди мозъка да го използва. Това се постига чрез периодично затваряне на силното око с превръзка (специален стикер) няколко часа на ден и след като сме осигурили коригиращи очила, в случай че има нужда. Обикновено отнема няколко седмици/месеци използване на специалния стикер и в началото е сигурно, че ще има известна трудност при спазването.

Въпреки това, когато по-слабото око става по-силно, детето го приема много по-добре. Има и други техники, които използваме в случаи на неспазване. В редки случаи на страбизъм, който не се коригира с очила, може да се наложи операция за подравняване и координиране на очите.

Положителното послание!

Проучванията показват, че поне 1 от 4 деца в училищна възраст има проблем със зрението, който не е лекуван правилно. Превенцията е наш съюзник. С ранна диагностика можем да се намесим с перфектни резултати.

Препоръчани статии