Дезодорант и антиперспирант: Каква е разликата?

 30/07/2024 2m, 31s

Дезодорантите и антиперспирантите са две различни категории продукти, свързани с неутрализиране на миризмата на тялото и контролиране на изпотяването.

Въпреки че термините понякога се използват за описание на двата типа продукти, има някои важни разлики между тях. В следващата статия ще разгледаме по-подробно разликите между дезодоранти и антиперспиранти.

Какво е дезодорант под мишниците?

Повечето – ако не всички – са запознати с дезодорантите за подмишниците. Дезодорантните продукти са предназначени да контролират миризмата, причинена от бактериите, дишащи върху кожата ни.

Действието на дезодорантите се основава на инхибиране на растежа на бактериите или блокиране на достъпа им до кожата. Това се постига чрез използване на антибактериални съставки като алуминий. Тези съединения създават алкална среда върху кожата, която е нежелана за развитието на бактерии, като по този начин намалява миризмата.

Какво знаем за дезодорантите без алуминий?

Дезодорантът без алуминий е продукт, предназначен да осигури защита срещу миризми без типичното използване на алуминиеви соли. Алуминиевите соли са обичайни съставки в дезодорантните продукти поради техните антимикробни свойства и способността им да намаляват изпотяването.

Търсенето на дезодоранти без алуминий обаче се увеличи, тъй като някои хора изразяват чувствителност или опасения относно използването на алуминий върху кожата си. Освен това продуктите, рекламирани като “дезодоранти без алуминий”, често използват алтернативни съставки, които предлагат естествено дезодориращо действие.

 

Какво представляват антиперспирантите под мишниците?

Както подсказва името на антиперспирантите, говорим за продукти, които допринасят за намаляване на изпотяването. Антиперспирантите са предназначени да контролират изпотяването, тоест отделянето на влага от потните жлези на тялото.

Основният компонент на продуктите против изпотяване и тук са алуминиевите соли, които създават бариера в потните жлези. Това предотвратява отделянето на пот върху кожата и намалява влагата. Тъй като потта е основната причина за генериране на миризма, намаляването на изпотяването помага за контролиране на телесната миризма.

 

Какви продукти против изпотяване има на пазара?

На пазара има антиперспиранти, не само антиперспиранти под мишниците. На пазара има облекла против изпотяване, предназначени да помогнат за контролиране на прекомерното изпотяване и да осигурят по-голям комфорт и свежест.

Тези облекла използват подходящи материали и технологии, за да абсорбират потта, да поддържат кожата суха и да реагират на влага. По-конкретно, те имат материали, които имат антибактериални свойства, материали, абсорбиращи потта и материали, които помагат за добрата циркулация на въздуха.

Дрехите против изпотяване се предлагат в различни видове, като горнища против изпотяване, тениски против изпотяване и тениски против изпотяване за деца.

Каква е разликата между дезодорант под мишниците и антиперспирант?

В заключение, основната разлика между дезодоранта под мишниците и антиперспиранта е начинът, по който действат.

Тоест дезодорантите под мишниците контролират миризмата, като ограничават растежа на бактериите, докато антиперспирантите контролират изпотяването, като ограничават отделянето на пот. Много продукти обаче съчетават и двете функции, като предпазват както от миризма, така и от прекомерно изпотяване.

Не забравяйте обаче, че всеки от тези продукти има различни състави и може да се различава от фирма до компания. В допълнение, ефективността на продуктите може да варира в зависимост от типа кожа и индивидуалните нужди. Ето защо е важно да изпробвате различни продукти, за да намерите този, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Препоръчани статии