Кои са най-добрите билки и храни за нашето зрение?

 06/08/2024 3m, 43s

Поддържането на добро зрение и здравето на очите изисква балансирана диета, която включва разнообразни хранителни вещества. Въпреки че нито една храна или билка не може да гарантира перфектно зрение, някои хранителни вещества се свързват с насърчаване на здравето на очите. Въпреки това има билки и храни за добро зрение, които имат необходимите витамини, за да помогнат.

В следващата статия ще бъде направено позоваване на ключови храни и билки, които са полезни за доброто зрение и здравето на очите.

Кои са най-добрите храни и билки за зрението?

Както показват няколко проучвания, някои храни и билки съдържат изобилие от витамини за добро зрение. В таблицата по-долу представяме най-известните храни, които допринасят за подобряване на зрението:

Храни и билки за добро зрение

Риба

Както вероятно е известно, рибата е отличен източник на омега-3 мастни киселини. Мазната риба съдържа високи нива на рибено масло, което е богато на омега-3 мастни киселини. В допълнение, яденето на тези риби може да осигури ползи за зрението и здравето на очите. Рибата, която съдържа най-високи нива на омега-3, включва риба тон, сьомга, пъстърва, скумрия, сардини, аншоа и херинга. И накрая, проучванията показват, че рибеното масло може да помогне за лечение на сухота в очите.

Ядки и варива

Ядките също са богати на омега-3 мастни киселини. Ядките също имат високи нива на витамин Е, който се свързва със защитата на очите от увреждане, свързано с възрастта. Витамин Е действа като антиоксидант, който може да предпази очните клетки от свободните радикали. Някои ядки и бобови растения, които могат да бъдат полезни за здравето на очите, включват: орехи, кашу, фъстъци и леща.

семена

Подобно на ядките и бобовите растения, семената са богати на омега-3 и са богат източник на витамин Е. Семената с високо съдържание на омега-3 включват: семена от чиа, ленени семена.

Цитрусови плодове

Както знаете, цитрусовите плодове са богати на витамин С. Точно като витамин Е, витамин С е антиоксидант, който се препоръчва за борба с увреждането на очите, свързано с възрастта. Цитрусовите плодове, които са богати на витамин С, включват: лимони, портокали, грейпфрут.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са богати на лутеин и зеаксантин, а също така са добър източник на витамин С, който помага за зрението. Най-известните листни зеленчуци са: спанак, зеле.

моркови

Морковите са богати както на витамин А, така и на бета-каротин. β-каротинът придава на морковите техния оранжев цвят. В същото време витамин А играе важна роля за зрението. Той е компонент на протеин, наречен родопсин, който помага на ретината да абсорбира светлина.

Сладки картофи

Подобно на морковите, сладките картофи са богати на бета-каротин. Освен това е добър източник на антиоксиданта витамин Е.

Говеждо и други меса

Говеждото съдържа цинк, вещество, което е свързано с дългосрочното здраве на очите. Освен това се твърди, че цинкът помага за забавяне на свързаната с възрастта загуба на зрение и дегенерация на макулата. Освен това пилешките гърди и свинското филе също са сред месните източници, които съдържат цинк, макар и в по-малка степен в сравнение с телешкото.

Ginkgo biloba

Гинко билоба е известна билка за когнитивни способности, също така е полезна за здравето на очите. Съдържа антиоксиданти, които могат да предпазят от очни заболявания, свързани с възрастта. Също така, Гинко се предлага в различни форми, като капсули, екстракти и чайове, където можете да го закупите от вашата квартална аптека.

Calendula officinalis

Невенът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и се свързва с борбата с вируси и инфекции. В същото време обаче може да помогне за намаляване на дразненето и зачервяването на очите. Екстрактите или отварите от невен могат да се използват за измиване на очите или в компреси за успокояване на очите.

Броколи и брюкселско зеле

Тези зеленчуци съдържат полезна комбинация от хранителни вещества, които включват витамин А (под формата на лутеин, зеаксантин и бета-каротин), витамин С и витамин Е. Всички горепосочени хранителни вещества действат като антиоксиданти, които предпазват очните клетки от свободните радикали, които могат причиняват увреждане на здрави тъкани. Ретината, която е една от ключовите структури на окото, е особено податлива на това увреждане.

яйца

Яйцата също са отличен източник на лутеин и зеаксантин, които могат да намалят риска от свързана с възрастта загуба на зрението. Яйцата също са добър източник на витамини С и Е и цинк.

вода

Не е изненадващо, че течността, която е от съществено значение за оцеляването, е също толкова важна за здравето на очите. Пиенето на достатъчно вода може да предотврати дехидратация, състояние, което може да намали симптомите на сухота в очите.

 

Препоръчани статии