Топ 5 храни за добра мозъчна функция

 13/08/2024 3m, 19s

Здравето на мозъка е много важно за правилното функциониране на самия орган, но и на целия организъм като цяло. Мозъкът е един от основните и най-важни органи на човешкото тяло, който допринася по свой специален начин за правилното функциониране на човешкия ум, тяло и дух.

Мозъчната функция може да бъде повлияна положително и отрицателно от прости функции до по-сложни, протичащи в тялото като цяло. Важно е да се възприемат навици, които насърчават най-доброто функциониране на мозъка и на цялото тяло като цяло с цел по-здравословен живот и по-правилно функциониране на мозъка.

Кои са основните навици и избори, които влияят положително на мозъчната функция?

Здравословният начин на живот, чрез здравословна и балансирана диета и упражнения, помага за подобряване на мозъчната функция по много начини. Първо, поддържането на здравословни навици като редовни упражнения подобрява притока на кръв и снабдяването на мозъка с кислород, подобрявайки както психическото, така и физическото здраве. Впоследствие приемът на хранителни вещества чрез диетата подобрява мозъчните функции, като когнитивната функция и добрата памет.

Хранене за добра мозъчна функция

Има храни, доказани от различни изследвания от време на време, които значително благоприятстват правилното функциониране на мозъка.

Такива храни са:

  1. Зеленчуци: зеленчуците, които са богати на антиоксиданти, защитават здравето на мозъка. Някои от зеленчуците, които помагат на мозъка да функционира правилно, са спанак, броколи, червен пипер, авокадо и лилаво зеле.
  2. Плодове: Плодове като горски плодове, ягоди и къпини са богати на хранителни вещества, които помагат за здравето на тялото и особено на мозъка.
  3. Ядки: Също така ядките като орехите са избор, богат на хранителни ползи за мозъка.
  4. Риба: И накрая, изберете риба, която е богата на Омега-3 мазнини, но също и месо като пилешко и говеждо, които съдържат витамини и помагат на мозъка да функционира по-добре.

Като цяло здравословната диета с опции, базирани на балансираната средиземноморска диета, която е важен източник на витамини, минерали, мастни киселини и микроелементи, спомага за подобряване на здравето както на мозъка, така и на тялото като цяло.

Други навици за добра мозъчна функция

Разбира се, комбинацията от правилна и балансирана диета с редовни упражнения са навици и част от рутината, които са основните елементи за здравословен живот, ежедневие и разбира се по-здрав мозък. Във всичко това е важно да включите навици, които допринасят еднакво за психичното здраве и благополучие, като медитация и поддържане на стреса на ниски нива.

Правилният и достатъчен сън също е много важен навик, който помага и действа като съюзник на правилното функциониране на мозъка, особено когато ежедневието е интензивно и изискващо. Сънят поне 8 часа е необходим, за да може мозъкът да си почине, точно както рутината на съня играе много важна роля. Подходящите часове за сън, неизползването на мобилни телефони или телевизия и компютри поне половин час преди лягане също са важни за здравето на мозъка и правилната му декомпресия.

Разбира се, доказано е, че гладкото функциониране на мозъка е пряко свързано с умственото и психологическо здраве на всеки човек. Защото това и всички избори и навици като цяло могат да повлияят както на здравето на тялото, така и по-специално на здравето на мозъка. Освен всичко за по-доброто функциониране на мозъка допринасят и различни продукти, които лесно могат да бъдат намерени на пазара.

 

Хранителни добавки за добра мозъчна функция

Препоръчителните продукти, които можете да включите в ежедневието си и да подпомогнете работата на мозъка са следните:

Lamberts Rhodiola Rosea: това е хранителна добавка с антидепресивен ефект, която подобрява умствената функция и по-добра мозъчна функция.

Lamberts Rhodiola Rosea 1200mg 90tabs
Lamberts Rhodiola Rosea 1200mg 90tabs

 

Витамин B12 на Lamberts: Витамин B12 е единственият натурален продукт, който съдържа кобалт, който му придава живия червен цвят. Помага за по-доброто функциониране на тялото, за психологическото укрепване на тялото и за гладкото функциониране на нервната система.

Lamberts Vitamin B12 1000μg 30tabs
Lamberts Vitamin B12 1000μg 30tabs

 

Moller’s Forte Cod Oil: е концентрирано рибено масло и масло от треска. Той е богат източник на омега-3 мастни киселини и витамин D3. Помага на сърцето, мозъка и имунната система да функционират по-добре.

Moller’s Forte Μουρουνέλαιο 150caps
Moller’s Forte Μουρουνέλαιο 150caps

Препоръчани статии