Как розовата вода допринася за грижата за лицето?

 20/08/2024 4m, 40s

Розовата вода, която всички познаваме, идва от парна дестилация на розови листенца и е ароматна течност със сладък аромат. Използва се от векове в козметичната индустрия, храненето и приготвянето на напитки. Розовата вода е естествена алтернатива на парфюмите, които съдържат химикали и може да се използва като лек естествен аромат.

Има примери, които показват, че употребата на розова вода има корени в Средновековието и се смята, че произхожда от територията на днешен Иран. Освен естетическата му употреба, той също е преминал проучвания за потенциални ползи за здравето, като антиоксидантни свойства и потенциални противовъзпалителни ефекти.

По-долу ще видим свойствата на розовата вода в грижата за кожата на лицето.

Какви са свойствата на розовата вода?

Розовата вода, въпреки че лесно може да се намери в нашата квартална аптека, има редица важни за организма свойства. Ползите от розовата вода не се ограничават само до лицето и тялото, но имат ефект и върху имунната система! Нека разгледаме основните свойства на розовата вода:

Облекчаване на кожни раздразнения

Едно от основните предимства на розовата вода са нейните мощни противовъзпалителни свойства. Тези свойства могат да бъдат полезни при лечение на множество заболявания, независимо дали са вътрешни или външни. Розовата вода може да помогне за облекчаване на дразнене, причинено от екзема или розацея.

Успокоява болното гърло

Свойство на розовата вода, което малко хора знаят, е облекчаването на болното гърло! Розовата вода традиционно се използва за успокояване на възпалено гърло. Разбира се, необходими са изследвания, за да се докаже ефективността му, но има силни анекдотични доказателства в подкрепа на това.

Източник на антиоксиданти

Розовите листенца и розовото масло съдържат редица мощни антиоксиданти, които могат да предпазят клетките от увреждане. Едно проучване установи, че тези антиоксиданти имат потенциален инхибиращ ефект върху липидната пероксидация. Това осигурява силна защита на клетките като резултат.

Лекува порязвания, белези и изгаряния

Наличието на антисептични и антибактериални свойства в розовата вода може да донесе ползи за по-бързото зарастване на рани. Тези свойства могат да помогнат за почистване и лечение на възможни инфекции при порязвания и изгаряния.

Облекчава главоболието

Розовата вода и розовото етерично масло често се използват в ароматерапията за облекчаване на главоболие. Облекчаването на главоболието може да се дължи на антистресовия ефект на розовата вода. Проучване установи, че изпаренията от розова вода могат да помогнат за облекчаване на главоболието. В допълнение, друг вариант е да поставите компрес, напоен с розова вода, върху главата за 45 минути, с положителни резултати.

 

Розова вода за лице: какви са ползите от нея?

Розовата вода има важни свойства в грижата за лицето. Например, на пазара намираме почистващи продукти с розова вода, тоници с розова вода и лосион за лице с розова вода. Затова розовата вода за лице е много важна съставка, която си струва да опитате, ако още не сте!

Но нека видим по-долу основните свойства на розовата вода за нашето лице:

Против стареене

Розовата вода често се включва в козметични продукти, насочени към намаляване на бръчките, тъй като има ефект против стареене. Неговите свойства против стареене могат да помогнат за намаляване на появата на бръчки, когато се прилага локално върху кожата. В допълнение, успокояващото му действие може да помогне на раздразнената кожа, повишавайки нейната влажност и еластичност.

Намаляване на зачервяването

Антибактериалните свойства на розовата вода могат да помогнат за намаляване на акнето, докато нейните противовъзпалителни свойства могат да намалят зачервяването и подуването на кожата.

Бори се с акнето

Розовата вода има антибактериални свойства, които могат да помогнат за намаляване на растежа на микроорганизми, причиняващи акне. Това може да помогне за контролиране на омазняването на кожата и да предотврати появата на нови акне.

Хидратация

Розовата вода може да помогне за поддържане на кожата хидратирана, правейки я по-мека и еластична.

 

Използване на розова вода върху лицето

Използването на розова вода, както видяхме по-горе, може да стане по няколко начина. По-долу сме събрали няколко ефективни начина за използване на розова вода върху лицето.

Премахване на отломки

Процесът на тонизиране на кожата с розова вода е много прост и ефективен начин да се грижите за кожата си. Първо намокрете мек памучен тампон или памучен тампон с ледена розова вода. След това внимателно попийте кожата си с памучната топка, като се фокусирате върху зоните, които искате да премахнете излишните мазнини и замърсявания.

Този процес може да помогне за почистването на кожата след почистване и да премахне всички остатъци, които могат да останат. Освен това редовното използване на шипка върху кожата може да помогне за предотвратяване на акне, причинено от запушени пори.

Хидратация и pH баланс

Напълнете малка спрей бутилка с розова вода и напръскайте лицето си със съдържанието. Този процес ще помогне за хидратиране на кожата и възстановяване на естествения й pH баланс. За допълнително освежаване съхранявайте бутилката в хладилник.

Освобождаване от уморени очи

За лечение на уморени очи, накиснете две памучни топки в леденостудена розова вода и внимателно ги поставете върху клепачите си. Оставете ги да подействат за 5 минути, за да успокоят уморените ви очи незабавно!

 

Розова вода за лице: какви продукти мога да намеря?

Както споменахме по-горе, можете да намерите продукти за грижа за лицето с розова вода. След това ви представяме най-добрите продукти за лице с розова вода.

Мицеларният почистващ гел с розова вода от NIVEA почиства в дълбочина замърсяванията по кожата на лицето и ефективно премахва водоустойчивия грим.

Nivea Micellar Wash Gel with Organic Rose Water 150ml
Nivea Micellar Wash Gel with Organic Rose Water 150ml

 

Интензивен серум с розова вода. Серумът има тънка флуидна текстура, която укрепва възстановителните механизми на кожата. Съставът му се основава на синергична комбинация от пептиди, които намаляват мускулните контракции и стимулират производството на колаген, за да осигурят видимо обновяване чрез възстановяване на стегнатия овален контур на лицето.

Inalia Ambrosia Age Defense Elixir Botoxlike Serum 30ml
Inalia Ambrosia Age Defense Elixir Botoxlike Serum 30ml

Препоръчани статии