Как се е развило приятелството в социалните медии?

 21/08/2024 6m, 8s

Приятелство и социални медии: приятели или врагове? Този специфичен въпрос вълнува много учени, но и всички нас, които използваме социалните медии. Много пъти се чудим дали технологията е приятел или враг на човека. Мнозина говорят за отчуждение и влошаване на човешките взаимоотношения поради социалните медии. Има обаче и поддръжници на социалните медии, които говорят за нов начин на комуникация, който преодолява празнините и разстоянията между хората.

Единственото сигурно нещо е, че приятелството се е променило през последните 15 години заради социалните медии. В следващата статия ще бъде направен опит да се разгледат тези промени в човешкото приятелство, които социалните медии доведоха, както и положителните и отрицателните страни на социалните медии.

Позитивите на социалните медии за приятелство

Както разбираме, влиянието на социалните медии върху приятелството и социалните взаимоотношения се е развило значително през последните години. Технологиите и взаимосвързаността на хората чрез социалните медии създадоха нови начини за общуване и работа в мрежа, но също така повлияха на начина, по който възприемаме и поддържаме приятелства. Някои от положителните страни на социалните медии по отношение на приятелството включват:

  • По-лесно свързване между хората: Социалните медии позволяват на хората да се свързват с други потребители от цял ​​свят, преодолявайки физически ограничения. Това предлага възможност за нови приятелства и общуване със стари приятели, които може да живеят далеч.
  • Поддържане на приятелство: Социалните медии улесняват поддържането на приятелство от разстояние. Приятелите винаги могат да бъдат свързани, да обменят съобщения, да споделят снимки и да си взаимодействат, дори ако са далеч.
  • Изграждане на нови приятелства: Социалните медии могат да улеснят запознанството с нови хора с общи интереси, хобита или мнения. Това може да доведе до създаване на нови приятелства, които в бъдеще могат да прераснат в близки връзки.
  • Споделен опит: Приятелите могат да споделят своите преживявания, като пътувания, събития или просто моменти от ежедневието, чрез социалните медии. Това създава усещане за връзка между приятели, дори когато приятелите са далеч един от друг.

И накрая, както показват изследванията, добрите приятелства са жизненоважни за нашето здраве. По-конкретно, близките приятелства са свързани с по-добро функциониране, особено когато остаряваме. Следователно правилното използване на социалните медии може да допринесе за нашето здраве!

 

Негативите на социалните медии върху приятелството

Напротив, човешките взаимоотношения са се влошили поради съществуването на социалните медии. Разбира се, трябва да се отбележи, че самите платформи на социалните медии не са отговорни за следните негативи на социалните медии, а за начина, по който хората ги използват и колко им позволяваме да ни влияят.

  • Прекомерно разчитане на социални медии: Някои хора прекарват толкова много време в социалните медии, че пренебрегват физическите си социални взаимоотношения. Това води до изолация от реалния свят и намаляване на качеството на приятелствата.
  • Сравнение с други: Социалните медии могат да предизвикат чувство на неадекватност, когато потребителите сравняват живота си с това, което виждат в приятелите си. „Раят“ на социалните медии може да представи само най-добрите моменти от живота на човека, като остави настрана проблемите и трудностите. Специфичният негатив на социалните медии е широко поле за изследване на въздействието на социалните медии върху тийнейджърите.
  • Страх от изключване и отхвърляне: Социалните медии могат да засилят страха от изключване и безпокойството дали сме „достатъчни“ от нашите приятели. Решение, като например да спрете да ни следвате или да не харесате публикация, може да повлияе на начина, по който възприемаме нашето приятелство и нашата увереност.
  • Разлики в комуникацията: Комуникацията чрез социални медии може да се различава от реалния човешки контакт. Някои хора може да се чувстват по-удобно да общуват чрез текст, но това може да доведе до ограничено разбиране и споделяне на чувства.
  • Отвращение и предразсъдъци: Някои приятели може да бъдат отблъснати от съдържанието или публикациите, които виждат в социалните медии на други хора, изграждайки стереотип, който може да се отклонява от реалността. Това може да доведе до предразсъдъци, недоверие и дистанция в приятелствата.

Както наблюдаваме, негативите на социалните медии могат да бъдат свързани с малки ежедневни действия. Накратко, те могат да ни засегнат, без да го осъзнаваме. Поради тази причина се нуждаем от събуждане и внимание за всяко наше действие. Освен това не трябва да забравяме, че технологиите са средство за улесняване на човешкия живот, от нас зависи дали ще ги използваме за добра цел.

 

Приятелство в социалните медии: общ разговор

Както наблюдаваме през последните около 25 години, World Wide Web има неограничено място за съхранение и, подобно на Вселената, няма граници или ограничения. Въпреки че може да не съществува за интернет, нашата енергия, тяло и ум поставят определени граници, дори и да не го знаем.

Прекомерното използване и комуникация чрез социалните медии „черпи“ енергия от всеки човек, който ги използва. За много изследователи и неизследователи тези платформи работят като наркотици. Виждайки как телефонът вибрира десетки пъти през целия ден, с известия за харесвания, коментари и ретуитове, това ни държи в състояние на бдителност.

Ключова констатация, излизаща от социалните медии, е, че сме променили начина, по който виждаме себе си, не само начина, по който виждаме другите. Ние използваме инструментите, с които разполагаме, за да създадем личностите, които искаме да покажем на света.

В интернет в много случаи можем да бъдем, каквито пожелаем… освен себе си.

Освен това, формирането на нашата онлайн личност ни направи още по-самотни от преди и проучванията го показват. Според американския индекс на самотата на Cigna, 61% от възрастните съобщават, че понякога или винаги се чувстват самотни. Не е изненадващо, че проучването установи също, че хората, които използват социалните медии по-често, се чувстват по-самотни.

И в по-общ контекст, използването на смартфон може да изчерпи енергията, която човек би могъл да изразходва за реални взаимодействия с приятели или семейство.

Социалните медии обаче никога не са рецепта за избягване на скуката, стреса или самотата. В края на деня нашите близки са.

Ролята на пандемията в социалните медии

Материал, който се занимава с ефекта на социалните медии върху човешките взаимоотношения, е периодът на пандемията от коронавирус. Технологиите улесниха поддържането на връзка с приятели и семейство по време на пандемията, като същевременно поддържат социална дистанция.

Освен това ни позволява да започнем нови приятелства с хора, които може би никога не сме срещали, но които споделят нашите вярвания или ценности – и, най-важното, нашата нужда от връзка.

Но капанът на зависимостта от социалните медии и начинът на комуникация чрез изолация беше и е пред нас. Социалните медии са помогнали на хората да общуват в трудна ситуация, но те по никакъв начин не трябва да заместват физическия човешки контакт.

 

Социалните медии в крайна сметка влияят ли на приятелството?

Проучвайки мненията и проведените изследвания, се оказва, че всяка човешка връзка, приятелска или не, трябва да бъде изградена от самите нас, а не от технологични продукти.

Във всеки случай социалните медии навлязоха в живота ни. Комуникацията между приятели се осъществява директно и ефективно чрез мобилния телефон. Можем да видим собствения си народ чрез камера за секунди, по цялата дължина и ширина на Земята. Само в идеята, преди няколко десетилетия, това би се считало за абсурдно! И всичко това, благодарение на еволюцията и развитието на технологиите. Въпреки това не бива да се заблуждаваме от факта, че социалните медии и интернет като цяло носят много рискове, тъй като контролът, който получават е изключително непълен.

В заключение, истинските приятелства се изграждат независимо от разстоянието и социалните медии. Социалните медии са просто средството за свързване на човешките взаимоотношения и тяхната комуникация в определени контексти, определени от всеки от нас. Социалните медии ни влияят толкова, колкото им позволяваме да заемат място в живота и ежедневието ни.

Препоръчани статии