Как кокосовото масло помага за лечение на сухота?

 28/08/2024 4m, 12s

Кокосовото масло за лице и коса е естествена съставка, която може да се справи с всяко лошо състояние, което сухата кожа създава. Кокосовото масло е чудотворна съставка за грижа за кожата, която е пълна с витамини и минерали, които могат да излекуват сухата кожа.

Прочетете статията по-долу и разберете защо кокосовото масло е добро за суха кожа и трябва да бъде съществена част от вашата рутинна грижа за кожата!

 

Кокосово масло за лице и коса: какви са ползите от него?

Кокосовото масло за лице и коса помага много за „заключването“ на влагата, но не е заместител на хидратиращия крем за лице и коса. Кокосовото масло е склад от витамини и антиоксиданти, които дълбоко подхранват кожата и лекуват различни кожни проблеми.

Свойствата на кокосовото масло му помагат да проникне дълбоко в слоевете на кожата, показвайки ви как да овлажнявате кожата по естествен начин. Ето някои от основните предимства на кокосовото масло за суха кожа.

Подобрява еластичността и влагата

Въз основа на преглед, публикуван през 2020 г., се наблюдава, че необработеното кокосово масло (VCO), съдържащо твърди липидни частици, има положителен ефект върху хидратацията и еластичността на кожата.

В продължение на 28 дни прилагането на необработено кокосово масло показва 24,8% увеличение на хидратацията на кожата и 2,6% увеличение на еластичността на кожата в сравнение с използването на лосион за тяло, който не съдържа кокосово масло.

Подхранване и защита на косата

Кокосовото масло съдържа богато количество липиди, особено лауринова киселина, която помага за подхранването на косата и скалпа, като по този начин насърчава здравия вид на косата. В допълнение, подхранващите свойства на кокосовото масло могат да заздравят косата, като се борят с растежа на косата и намаляват склонността към накъсване и косопад.

Съдържа мастни киселини

Според проучване, публикувано през 2019 г., кокосовото масло съдържа много полезни мастни киселини, които помагат за поддържане здравето на кожата. Тези мастни киселини включват наситени и ненаситени мастни киселини с къса и средна верига, като лауринова киселина.

Както се споменава в изследването, средноверижните мастни киселини допринасят за еластичността и гъвкавостта на кожата. В допълнение, кокосовото масло може да помогне за лечение на пукнатини и загуба на вода в горния слой на кожата, като осигурява основни мастни липиди. Това помага на кожата да остане хидратирана, правейки я да изглежда по-здрава и блестяща.

Успокоява възпалението, свързано с кожни заболявания и изгаряния
Използването на кокосово масло изглежда полезно за суха кожа, тъй като има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за лечение на слънчево изгаряне и да намалят вредното въздействие на UV лъчите върху кожата.

В допълнение, изглежда предотвратява и лекува кожни обриви.

В най-чистата си форма, без агресивни добавки или химикали, кокосовото масло може да помогне за намаляване на възпалението, свързано с кожни заболявания като екзема.
Според статия от Националната фондация за екзема, способността на кокосовото масло да прониква в кожата може да бъде полезна за подобряване на еластичността на кожата и намаляване на сърбежа, свързан с това конкретно състояние на кожата.
Проучване от 2018 г. също показа функцията на кокосовото масло при заздравяването на рани чрез подпомагане на:

  1. развитието на кръвоносните съдове
  2. развитието на съединителната тъкан
  3. синтез на пепсин-разтворим колаген
  4. оборот на колаген

Забавя стареенето

Кокосовото масло съдържа големи количества антиоксиданти, които могат ефективно да забавят процеса на стареене на кожата. Освен това кокосовото масло е богато на лауринова киселина, за която, както бе споменато по-горе, е известно, че увеличава производството на колаген и намалява появата на фини линии и бръчки по кожата. Тези свойства помагат да поддържате кожата си стегната и еластична.

Високото съдържание на антиоксиданти в кокосовото масло помага за защита на кожата от свободните радикали и вредното въздействие на факторите на околната среда, които причиняват преждевременно стареене. Антиоксидантите също помагат за защита на колагена и еластина в кожата, които са отговорни за нейната еластичност и текстура.

Намалява петната

Редовното нанасяне на овлажнител, съдържащ кокосово масло, може да помогне за намаляване на тъмните петна, неравномерния тен на кожата и пигментацията. В допълнение, кремовете с кокосово масло често се използват за изсветляване на белези или хирургични белези, придавайки на кожата усещане за красота, без несъвършенства.

 

Използване на кокосово масло като овлажнител

Ползите от кокосовото масло за дълбоко кондициониране могат да бъдат използвани чрез нанасянето му директно върху лицето. Дълбоко подхранващите свойства на кокосовото масло го правят идеален овлажнител.

Докато се използва като активна съставка в продуктите за грижа за кожата, използването на кокосово масло като овлажнител за лечение на суха и напукана кожа е ефективно. Ето как да прилагате кокосово масло лесно и ефективно, за да получите най-добри резултати.

Почистване на лицето

Измийте лицето си с хладка вода и мек почистващ препарат, за да премахнете мръсотията, мръсотията и маслото.

Разнесете продукта

Вземете малка чаена лъжичка кокосово масло в дланта си и намажете с нея брадичката, челото, носа и бузите.

Нежни движения

Нанесете кокосовото масло по цялото лице с нежни, кръгови движения. Ако маслото е в твърда форма, разтрийте го между дланите си преди нанасяне.

Изплакнете

Ако имате нормална или мазна кожа, измийте след 2-3 минути. За суха кожа можете да го оставите да действа за дълбок кондициониращ ефект.

Препоръчани статии