Сухо око: причини, симптоми и лечение

 04/09/2024 3m, 30s

Имаме сухота в очите, когато очите ни не произвеждат достатъчно сълзи или когато те не са с добро качество. Очите ни се нуждаят от сълзи, за да са здрави и отпочинали.

Всеки път, когато отворим и затворим очите си, върху очната повърхност се разстила сълзен филм, така че тя да остане гладка и чиста. Този филм е необходимо условие за добро зрение.

Сухо око: Това са причините за него

Слъзният филм, за който споменахме по-горе как работи, се състои от следните три слоя:

  • Липиден слой: той е външният слой и се състои от липиди, които се секретират от специални жлези на клепачите. Липидите предотвратяват изпаряването на сълзите.
  • Воден: средният слой на слъзния филм и основният компонент на сълзите. Секретира се от слъзната жлеза и отговаря за измиването на очната повърхност и нейното овлажняване.
  • Лигавицата: вътрешният слой на слъзния филм. Без тази слуз сълзите не биха „залепнали“ за окото. Секретира се от конюнктивата, прозрачната мембрана, която покрива бялата част на окото и вътрешната страна на клепачите.

Ако един от горните слоеве не е качествено правилен или/и количествено достатъчен, възниква сухо око.

Специално за причините за сухота в очите

С напредване на възрастта количеството сълзи, които можем да произведем, намалява, особено поради хормоналните промени в тялото ни. Сухото око се среща както при жените, така и при мъжете. По-често обаче се среща при жените, особено след менопаузата.

Други причини за сухота в очите са:

  • Работа върху екрани/ Четене
  • Системни заболявания като ревматоиден артрит, синдром на Sjogren, заболявания на щитовидната жлеза и лупус
  • Блефарит: Качеството на сълзите е засегнато, когато има подути/зачервени клепачи, които не отделят необходимите липиди
  • Нарушения на клепачите като ентропион (клепачите се сгъват навътре) и ектропиони (клепачите се сгъват навън)
  • Излагане на задимена, ветровита или много суха среда
    Използване на контактни лещи
  • История на очната хирургия
  • Прием на определени лекарства като диуретици, бета-блокери, антихистамини, антидепресанти

Офталмологът ще диагностицира сухото око в кабинета, както и причината за него, чрез извършване на специфични тестове.

 

Симптоми: Как да разберете, че имате сухо око?

Някои от основните симптоми на сухота в очите включват:

  • Усещане за чуждо тяло (напр. пясък)
  • Парене/изтръпване
  • Замъглено зрение (особено на екрани/четене/шофиране), което се подобрява с мигане на очите, дори временно
  • Зачервени или раздразнени очи (особено след излагане на въздух или цигарен дим)
  • Сълзене: Въпреки че това звучи парадоксално, при сухо око окото отделя повече сълзи, но те не са ефективни и не се задържат на очната повърхност. Така изглежда, че окото сълзи.

Изчезва ли някога сухото око: какво е лечението му?

Отговорът е, че обикновено се изисква търпение и постоянство. Въпреки това, в зависимост от първоначалната причина, ние можем да се намесим решително.

Как да се справим с него?

  1. Изкуствени сълзи: Използваме ги толкова често, колкото имаме нужда. Сега имаме голямо разнообразие от препарати, така че да можем да намерим най-подходящия за всеки случай. Някои са по-тънки, други по-дебели, някои имат хиалуронова киселина за по-дълбока хидратация и е много важно да има сълзи без консерванти, за да няма ограничение в използването им.
  2. Силиконови тапи: Това са тапи, които поставяме в устието на слъзния канал, за да блокираме дренажа на сълзите. Те се отстраняват след известно време, но има и постоянен начин за блокиране на точката на разкъсване, в случай че това се сметне за необходимо.
  3. Използване на специфични медицински капки за очи, които или увеличават производството на нашите собствени сълзи, или локално успокояват очната повърхност.
  4. Лечение на блефарит със специални мехлеми, топли компреси и почистване на клепачите според указанията на офталмолога.

 

Сухо око: СЪВЕТИ за превенция

  1. Правило 20-20-20, когато сте пред екрани: на всеки 20 минути правете почивка от 20 инча, гледайки на 20 фута (6 метра) разстояние
  2. Избягвайте използването на сешоари
  3. Избягваме много топли помещения
  4. В много суха среда използването на овлажнител помага
  5. Правилна диета, богата на Ω3 мастни киселини (риба, ядки) или хранителни добавки
  6. Използвайте овлажнител преди лягане

Какво пазим за сухо око?

Сухото око може да бъде много досадно състояние, което притеснява и тревожи много хора. Въпреки това, с правилната диагноза на причината, която го причинява, можем да следваме целенасочено лечение и лечение за голямо облекчение или дори излекуване. И накрая, превенцията – както беше описано по-рано – винаги се оказва безценна.

Препоръчани статии