Демократичен родител: Обратно на училище

 16/09/2024 1m, 53s

Стилът на родителство, възприет от всеки родител, може да се различава, като Baumrind (1971) разграничава три различни стила:

демократичната, при която родителят има високи изисквания, но и откликва на нуждите на детето
авторитарната, при която родителят има еднакво високи изисквания, но не отговаря и на нуждите на детето
снизходителният, при който родителят откликва на нуждите на детето, но не предявява изисквания към него, нито упражнява контрол върху него

По-късно е добавен друг стил от Макоби и Мартин (1983), безразличният, където родителят нито поставя изисквания към детето, нито отговаря на неговите нужди. Практиката с най-много ползи за децата изглежда е следването на демократичен стил на родителство.

 

Какво е демократичен родител?

Терминът демократичен родител, както се споменава от Баумринд (1978), е вид родителска практика, при която родителят е взискателен и поставя ограничения на детето, но отговаря на неговите нужди.

Тази практика се характеризира с:

  • Топлина
  • привързаност
  • поддръжка
  • Безусловно приемане

В същото време в този стил родителят използва диалог, иска мнението на детето и разбира неговите възгледи. В същото време обяснява правилата и ограниченията, поставени от детето, както и тяхната цел, без да използва логиката на „защото аз така казах“.

В същото време родителят трябва да има:

  • Емпатия
  • разбиране
  • Търпение

Децата, чиито родители следват демократичния стил на родителство, се характеризират като дружелюбни и енергични, независими и способни да вземат решения и инициативи.

 

Как можем да приложим този стил на обучение?

Първите дни от новата учебна година обикновено се отъждествяват с неорганизираността и трудностите при пренастройването на децата към училищния режим, дължащи се на релаксацията, дошла от лятната ваканция.

За да се върнете в ритъма на ежедневието си, можете да следвате следните стъпки на демократичния родител:

  1. Поставете ясни граници по отношение на рутината на детето, като време за лягане, време за четене, време пред екрана. Оставете време за игра!
  2. Говорете открито с децата по всяка тема, която ги вълнува, особено тези, свързани с връщането им в училище и ежедневието им там.
  3. Дайте им възможности да вземат решения относно училището и ежедневието си.
  4. Покажете привързаност в действие и изразете любовта си с думи.
  5. Прекарайте конструктивно време с тях и оставете децата да ви въвлекат в техните игри и интереси.
  6. Използвайте логиката на естествените последствия като средство за дисциплина. Избягвайте импулсивни и сурови наказания.
  7. Наградете децата за усилията им!

Препоръчани статии