Дефицит на желязо: Симптоми и най-добрите добавки с желязо

 25/09/2024 6m, 40s

В абсурда на съвременния живот много от нас се оказват в безкрайна умора и слабост, изправени пред истинска епидемия: дефицит на желязо. Този важен минерал е необходим за функционирането на тялото ни, но често го пренебрегваме или подценяваме, тъй като ежедневието ни ни въвлича в безкрайни задължения. В борбата да запазим енергията и жизнеността си, трябва да се изправим срещу недостига на желязо с мъдрост и решителност.

В тази статия ще разгледаме причините и последствията от недостига на желязо, както и различните начини, по които можем да се справим с него и да възвърнем жизнеността, която ни липсва. Пригответе се да откриете как желязото може да стане съюзникът, от който се нуждаете за живот, пълен с енергия и благополучие!

Какво е желязо?

Всички сме чували за важността на желязото в нашето тяло. Желязото е метал, който допринася за образуването на червени кръвни клетки и транспортирането на кислород в тялото. Желязото се съхранява във феритин, който освобождава съответното количество желязо, от което тялото ни се нуждае.

Освен това желязото се разделя на хемово и нехемово желязо. Хем желязото идва от храни от животински произход и показва по-голяма абсорбция от тялото. От друга страна, нехемовото желязо е от растителен произход и, макар и също толкова важно, не се усвоява по същия начин от тялото ни.

Какви са ползите от желязото?

Благодарение на свойствата си, желязото е полезно за тялото по различни начини. Първо, както бе споменато по-горе, той транспортира кислород до тялото чрез сложни процеси. Това е свързано със способността на желязото да повишава нашата жизненост и енергия. В същото време намалява умствената и физическата умора. Независимо от горното, желязото е компонент на кръвообразуването.

Други предимства на желязото включват:

  • Минимизира образуването на синини
  • Подсилва имунитета
  • Помага за спортните постижения
  • Допринася за по-добро протичане на бременността

 

Какви са нормалните стойности на желязото в човешкото тяло?

Нормалните стойности на желязото в организма са функция на много фактори, като възраст, общо състояние на организма и пол. Общото правило е, че нормалните стойности за мъже са 55 – 160 µg/dl, за жени 45-155 µg/dl и за деца 45-120 µg/dl. Според Националния институт по здравеопазване на Съединените американски щати средностатистическият възрастен трябва да получава от 8 до 27 mg желязо на ден, за да попадне в нормалните стойности на желязото.

Какви са причините за недостиг на желязо?

Има много фактори, които могат да доведат до недостиг на желязо в организма. При мъже и жени след менопауза основната причина обикновено е възможното кървене, причинено от стомаха и червата.

Това кървене може да бъде причинено от редица причини, включително:

  • Стомашна язва
  • Рак на стомаха
  • Рак на червата
  • Приемане на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

При жените в репродуктивна възраст чести причини за желязодефицитна анемия са менструацията и бременността. Освен това по време на бременност тялото се нуждае от още повече желязо, за да поддържа развиващия се плод.

Следователно причините за недостиг на желязо варират и привличат вниманието при жените и мъжете, независимо от възрастта.

 

Дефицит на желязо

Разбираемо е, че дефицитът на желязо може да причини различни проблеми и затруднения в човешкия организъм. Липсата на желязо се нарича анемия или желязодефицитна анемия. Ниското съдържание на желязо е хранителен дефицит, който засяга милиони хора по света всяка година.

Какви са симптомите на недостиг на желязо?

Вероятно сте попаднали на този текст, за да научите какво причинява недостигът на желязо. Поради тази причина сме подготвили списък с ниско желязо и неговите симптоми.

Умора

Един от най-честите симптоми на ниско желязо е силната умора и слабост. И това е така, защото поради намаления процент на желязо, съответно по-малко кислород се транспортира до клетките, което води до намалената им производителност. Така организмът полага повече усилия дори за най-простата си функция. Чувството за умора и слабост не е неразумно, нали?

Недостиг на желязо и очи

Симптом и признак на ниско желязо е бялата вътрешна част на долния клепач. Обикновено това петно ​​е червено и това е здравият му вид.

Косопад и чупливи нокти

Когато ни липсва желязо, тялото се бори. Така то “избира” кое да изпрати повече и кое по-малко кръв. Косата и ноктите са най-малко важни за нашето оцеляване и следователно са първите засегнати.

бледност

Също така, поради недостатъчното производство на червени кръвни клетки, може да се появи бледност. Така кожата ни става по-бледа, когато имаме ниско желязо.

Намалена концентрация

Друг симптом на недостиг на желязо е затруднената концентрация и умствената умора. Това затруднение се дължи на намалена оксигенация, като в същото време функциите на невротрансмитерите също са засегнати.

Дефицит на желязо и изтръпване

При хора с дефицит на желязо се наблюдава изтръпване на краката, което дори е придружено от безпокойство. Това е синдром, наречен “неспокойни крака”, който причинява почти непрекъснато нервно движение на краката.

Дефицит на желязо и тахикардия

Отново поради намаленото снабдяване на тялото с кислород е възможно да бъде засегната функцията на сърцето, което да доведе до „трептене“ и ускорен пулс.

Мускулни болки

Ниското съдържание на желязо може да повлияе на мускулната регенерация и да се прояви като болка в различни мускулни системи.

Ирационални желания

Много пъти се вижда, че хората с намалени нива на желязо изпитват неустоимо желание за вещества, които не се консумират, като пръст или вар. Това е състояние, наречено алотриофагия или пика и се проявява като опит на организма да покрие своите дефицити.

Ъглов хейлит…

…или пък напуканите устни в ъглите на устата са възпалително състояние. Много хора с ниско съдържание на желязо изпитват това възпаление.

 

Какви храни съдържат желязо?

Ако се чудите в кои храни има желязо, прочетете списъка по-долу. Има храни, богати както на хемово, така и на нехемово желязо. Най-добрите храни, които съдържат желязо са:

  • Червено месо
  • черен дроб
  • Домашни птици
  • Риба, морски дарове и миди
  • Бобови растения
  • Ядки
  • спанак
  • яйца
  • стафиди
  • какао
  • Грах

Билки за желязо също са важни. Едно от тях е копривата.

Кои са най-добрите храни с желязо за деца?

Желязото е от съществено значение за правилното развитие на детето. Ето защо много зърнени храни и други храни за деца са обогатени с желязо.

Препоръчителните дневни нужди от желязо варират според възрастта. По-конкретно:

  • Възраст 0-6 месеца: (mg) на ден.
  • възраст 6-12 месеца: 11 mg на ден
  • възраст 1-3 години: 7 mg на ден
  • възраст 4-8 години: 10 mg на ден

Топ 10 храни с желязо за деца

Най-добрите храни с желязо за деца са:

  • Зърнени храни
  • Боб
  • спанак
  • Нахут
  • Стафиди и други сушени плодове
  • Тиквени семки
  • яйца
  • Грах
  • Риба тон
  • Постно месо

 

Колко време след желязото мога да ям млечни продукти?

Има много спорове за това кога можем да ядем млечни продукти след прием на желязо. Ако се чудите колко време след желязо ще можете да ядете млечни продукти без стрес, разстоянието, което ще ви е необходимо е 1 до 2 часа.

Тази препоръка важи и за приема на кафе и чай. Затова избягвайте да ядете сирене със спанак или леща!

 

Коя е най-добрата добавка с желязо?

Има много налични добавки с желязо, в зависимост от нуждите на човека. Представяме ви най-предпочитаните от потребителите, за да можете да изберете най-добрата желязна добавка според вашите лични нужди.

Lamberts Iron 14mg, 100tabs
Lamberts Iron 14mg, 100tabs

Съдържа желязо под формата на цитрат както за подобряване на усвояването на желязото, така и за предотвратяване на запек

 

Health Aid Iron Bisglycinate 30tabs
Health Aid Iron Bisglycinate 30tabs

Iron Bisglycinate на HealthAid е идеална добавка на желязо по време на бременност. Комбинира се с витамин С за постигане на максимална абсорбция. Полезен е предимно за жени по време на бременност и менструация, когато е повишена вероятността от анемия. Подходящ при хроничен женски косопад и синдром на хроничната умора.

 

Now Foods Iron Complex Essential Mineral (Vegetarian) Хранителна добавка с желязо в комбинация с фолиева киселина 100 таблетки
Now Foods Iron Complex Essential Mineral (Vegetarian) Хранителна добавка с желязо в комбинация с фолиева киселина 100 таблетки

Формулата Iron Complex на NOW с усъвършенстваната формула на Ferrochel с железен хелат е обогатена с витамин C, B-12, фолиева киселина, билков екстракт от dong quai и червена малина, които заедно спомагат за усвояването на минерали, създаването на червени кръвни клетки и биохимичните процеси, отговорни за производството на енергия.

Препоръчани статии