Хранителни добавки и диабет: каква е тяхната роля?

 01/10/2024 3m, 0s

Какво знаем за Световния ден за борба с диабета?

Световният ден за борба с диабета първоначално е създаден през 1991 г. от Международната организация по диабет и Световната здравна организация. Той е официално признат като дата за честване на 14 ноември всяка година от ООН през 2006 г.

Този ден е посветен на сериозното метаболитно разстройство, известно като диабет, което засяга милиони хора по света и оказва неблагоприятно въздействие върху физическото и психическото здраве на пациентите и техните близки.

Смята се, че броят на хората с диабет по света надхвърля 500 милиона. Прогнозите предвиждат, че той ще се увеличи до 640 милиона до 2030 г. Освен това смъртните случаи, свързани с диабета и неговите усложнения, възлизат на приблизително 4 милиона годишно.

Но какво е диабет?

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, при което пациентите имат високи нива на глюкоза (захар) в кръвта. Това се случва или защото панкреасът не произвежда инсулин, или защото произведеният инсулин не може да се използва.

Има два вида диабет:

  1. Диабет тип I, при който тялото не произвежда инсулин, е най-сериозният тип
  2. Диабет тип II, при който тялото произвежда намалено количество инсулин, което не е достатъчно за нуждите на тялото.

Неравномерността в нивата на кръвната захар, ако не се лекува, може да причини сериозни здравословни проблеми, които дори могат да доведат до смърт. Те включват сърдечно-съдови заболявания, инсулт, бъбречна недостатъчност, слепота и невропатия, които могат да доведат до язви на краката и дори ампутация.

 

Как се лекува ефективно диабетът?

За съжаление, няма абсолютно лечение за диабет тип I, а само управление на заболяването чрез прилагане на инсулин. Въпреки това, внимателното придържане към това лечение може да осигури здраве и добро качество на живот на пациентите.

За разлика от това, диабет тип II е напълно лечим, при условие че бъде открит навреме и лекуван с правилна диета и редовни физически упражнения, които са основните средства за неговото лечение.

Какво предлагат хранителните добавки при диабет?

Хранителните добавки при диабет се използват поддържащо при лечението на заболяването, с цел подобряване на живота. По-конкретно, добавките могат да лекуват симптомите и усложненията на диабета.

Те подобряват способността на тялото да абсорбира глюкозата, повишавайки производството на инсулин. В същото време те имат положителен ефект при лечението на явлението, наречено “инсулинова резистентност”.

Какви съставки съдържат добавките за диабет?

Изследванията доказват, че липоевата киселина е пряко свързана със стабилизирането на нивата на кръвната захар. В допълнение, той предотвратява диабетна невропатия, едно от най-опустошителните усложнения на заболяването.

Комплексът от витамини B, включително биотин, помага на тялото да освободи енергия от мазнини, въглехидрати, протеини и дори алкохол.

И накрая, различните антиоксидантни елементи помагат за отстраняването на свободните от кислород радикали и ограничават увреждането на нервните клетки, причинено от диабета.

Хранителната добавка Nevralip

Хранителната добавка Nevralip 600 retard притежава силни антиоксидантни и невротрофични свойства, тъй като съдържа:

  • Алфа липоева киселина 600 мг
  • 3 микроелемента (селен, цинк и хром пиколинат)
  • 5 витамина (В1, В5, В6, биотин и витамин Е)

Nevralip 600 retard допринася за лечение на болка, дължаща се на периферни и диабетни невропатии.

 

Medical PQ Nevralip 600 Retard 30tabs
Medical PQ Nevralip 600 Retard 30tabs

Хранителна добавка за периферна и диабетна невропатия облекчава ишиас, болки в гърба, цервикален, карпален и тарзален тунелен синдром

 

Така че тази година не забравяме нашия преглед за диабет!

Превенцията е най-ефективният начин за справяне с него и Световният ден за борба с диабета, както всяка година, идва, за да повиши обществената осведоменост за сериозността на заболяването в световен мащаб. Размерите на диабета наистина наподобяват тези на пандемия.

Целта е да се информира обществото за сериозността на проблема и важността на превенцията чрез редовни прегледи и възприемане на здравословен начин на живот.

Препоръчани статии