Ингвинална херния: Всичко, което трябва да знаете!

 09/10/2024 3m, 2s

Ингвиналната херния е състояние, при което вътрешности – като например част от червата – изпъкват през слабо място в коремната стена. Резултатът е издутина или бучка в областта на слабините, тоест в долната част на корема близо до слабините.

Това специфично състояние се счита за опасно, защото не се подобрява от само себе си, но и защото може да доведе до усложнения.

Ингвинална херния и симптоми: Как да я разберем?

Както споменахме по-горе, може да се прояви със симптома на подуване на слабините, с усещане за болка, тежест или дърпане в областта на слабините, особено когато човек е в изправено положение, когато се навежда, кашля или повдига обект, като по този начин променя позата си. Съществува и случай, че ингвиналната херния се проявява чрез понякога силна болка и увеличаване на отока, който се простира към областта на тестисите.

 

Кога трябва да посетим нашия лекар?

Във всеки случай на ингвинална херния е необходим преглед от лекар, особено когато болката е силна. Особеност е, че когато пациентът лежи, той трябва да може леко да избута хернията назад, така че тя лесно да се прибира навътре. Когато това не се случи, тогава хернията се счита за непоправима и определено трябва незабавно да посетите Вашия лекар.

По същество, ако не можете да изтласкате хернията навътре, има шанс тя да бъде заклещена вътре в коремната стена, в резултат на което притока на кръв към заклещената тъкан ще бъде прекъснат и ще причини исхемия или дори некроза. Тогава говорим за така наречената ингвинална херния, чиито основни симптоми са внезапна и засилваща се болка, гадене и повръщане, неразположение и треска, промяна на цвета на кожата над областта на ингвиналната херния в червено, синьо-червено (лилаво) или по-тъмен и с невъзможност за отделяне на газове или изпражнения.

 

Ингвинална херния и причини: какво я причинява?

Струва си да се отбележи, че не всички ингвинални хернии имат точни причини, но някои могат да възникнат в резултат на следното:

  • Повишено налягане в корема (напр. поради запек или затруднено уриниране)
  • Интензивна дейност и вдигане на тежести
  • Бременност
  • Хронична кашлица
  • Съществуващо слабо място в коремната стена
  • Комбинация от горните причини

 

Хирургия на ингвинална херния: опции и време за възстановяване

  1. Класическата операция – отворена операция през разрез в коремната област под спинална или обща анестезия.
  2. Минимално инвазивна отворена хирургия с използване на специални инструменти за по-малък разрез, обикновено под локална анестезия.
  3. Минимално инвазивна лапароскопска хирургия със специални инструменти и камера (оптична) с по-малки разрези в кожата, под обща анестезия.

Времето за възстановяване е сравнително кратко, тъй като пациентът, който е получил локална анестезия, обикновено се прибира вкъщи същия ден. Всъщност възможността за сериозни усложнения за пациента след операцията е изключително малка.

Напротив, усложненията, които могат да възникнат от самата ингвинална херния, са много по-важни, ако тя не се лекува с операция и е инкарцерирана херния (чревна непроходимост, т.е. илеус, некроза на заклещения орган, която може да доведе до разкъсване на червата и перитонит).

 

Ингвинална херния по пол: Кои са по-склонни да я развият?

Полът е фактор за появата на ингвинална херния. Мъжете са осем пъти по-склонни да развият ингвинална херния, отколкото жените. Този риск обаче също се увеличава с възрастта, тъй като мускулите стават по-слаби. Наследствеността също играе важна роля, както и факторите, които споменахме по-рано (запек, хронична кашлица, бременност, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, предишен пристъп на заболяването).

И накрая, ингвиналната херния се среща и при деца или дори при новородени, в резултат на слабостта на коремната стена, която се появява при раждането. Наблюдава се при плач или кашляне на бебето, при изхождане или при намален апетит. При по-големите деца хернията, разбира се, е по-очевидна.

Препоръчани статии