Социални медии и нашето здраве: Какви са положителните и какви са отрицателните страни?

 15/10/2024 2m, 27s

Социалните медии вече са неразделна част от ежедневието на съвременните хора, независимо от възрастта, социалния или икономически статус. Но какви са тези медии и как те влияят съответно на психичното здраве и човешките взаимоотношения?

Социалните медии се състоят от добре познати платформи като Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok и т.н. Най-честото и характерно наблюдение е, че хората в тях се опитват да изградят идентичност, да изразят себе си, като споделят своите мисли, своя образ или повече обикновено части от техния живот с другите (по различни начини, например чрез снимки или видеоклипове).

Социални медии и човешки отношения: Кои са положителните и кои са отрицателните страни

Целта на потребителите в социалните мрежи е да установят връзки с другите, да покажат работата си, но и да прехвърлят някои фалшиви парчета, за да изградят в очите на другите живот, който вероятно не съществува. Това създава сравнение и конкуренция с живота и стандарта на живот на другите, което води до разочарование.

Хората, които са затворени поради психопатология, се обръщат към киберпространството. Това се случва, защото там те могат да почувстват фалшивото чувство за „принадлежност“ и за съжаление се отказват от усилието за смислен контакт и комуникация. Неслучайно повечето запознанства вече се правят чрез социални медии и други приложения.

Освен това им се дава възможност и възможност да изразят своята агресия и гняв пред непознати, зад псевдоним, без да разкриват истинската си самоличност. Така те прехвърлят разочарованието от собствения си живот и собствените си проблеми върху другите.

Да не забравяме съвсем скорошния пример с принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която очевидно след натиска, който е претърпяла от медиите и членовете на тези общности, разкри нещо толкова лично и болезнено, болестта си, че да „запуши“ устата и коментарите.

 

Социални мрежи и психично здраве: Те също имат своите добри страни!

Но от друга страна, социалните медии за тези, които ги използват правилно, също имат свойства, които укрепват психичното ни здраве. Те създават връзка с хора със сходни интереси (от различни части на света, които може да не намерите толкова лесно извън социалните медии), повишават обществената осведоменост по важни въпроси (както наскоро видяхме MeToo или въпроси, свързани с околната среда и устойчивостта в много индустрии, напр. в модата) и култивирайте креативността, като един потребител вдъхновява друг с техните произведения, техните действия, дори с мисъл.

Може би най-важните са възможностите за кариера, представени в медиите, и обратната връзка, дадена от компаниите за информиране на потребителите.

Така че социалните медии имат не само негативи, но и създават положителни ситуации с послания и лични истории, които могат да променят ежедневието ни и да подобрят физическото и психическото ни здраве. Това, както споменахме по-горе, е резултат от някои съвети, но също и от обикновен пост или препоръка.

По-общо казано, наблюдаваме, че умереното използване (тъй като умереността и личната преценка са разликата между използването на социалните медии) се счита за полезно, докато увеличеното използване на социалните медии се свързва с обременено психично здраве и наличието на психопатология.

Препоръчани статии