Стафилококи при деца: Симптоми, продължителност и лечение

 16/10/2024 3m, 44s

Патогенът на ауреуса Staphylococcus aureus е Грам(+) положителна бактерия, която много често колонизира носа, назофаринкса и кожата. Толкова много хора могат да го носят, без да се разболеят (носители), докато най-често срещаният проблем, причинен от стафилокок, е кожна инфекция.

Има два вида стафилокок, мулти-чувствителен MSSA, който се лекува с различни перорални антибиотици и резистентен MRSA, който се лекува главно с интравенозни антибиотици. Ето защо е важно да се установи вида на стафилокока чрез посявка на секрет от носа или чрез посявка на мястото на лезията.

Следователно това е микроб, който често причинява кожни инфекции, както при възрастни, така и при деца. Но какво трябва да знаят родителите за стафилокока при децата?

Стафилококи при деца: Симптоми и как изглежда

Стафилококовата инфекция обикновено се проявява с кожни лезии, които са инфекции върху рани или проби от насекоми. Кожните лезии най-често се превръщат в рани или мехури, създавайки рани с жълта кора. По същество, когато кожната инфекция се разпространи, сателитните лезии излизат като мехури, които се счупват и образуват тази жълта кора. Друга форма на стафилококова инфекция и увреждане на кожата е трихофития.

По-рядък, но сериозен е стафилококовият ексфолиативен синдром (SSSS), чиято картина напомня изгаряне на кожата с обширен тежък еритем, който се лющи и лечението му изисква болнично лечение и хоспитализация.

 

На каква възраст се появява стафилококът при децата?

Стафилококите се срещат при деца от всички възрасти, дори при новородени! Има доста новородени, които показват кожни лезии поради предаване на стафилококи от техните родители. Обикновено и в зависимост от местоположението си, това е бактерия, която не застрашава живота на новороденото. Но важното е да се постави правилната клинична и лабораторна диагноза, за да последва ефективно лечение в зависимост от вида на стафилокока.

 

Стафилококи при деца: Диагностика и лечение

При съмнителни лезии е добре децата да отидат на педиатър, да се направи посявка от лезията и от носния секрет и след това да се следва посоченото лечение.

Наистина, много пъти даваме на децата антибиотици преди резултата от културата, така че да не останат непокрити и след получаване на резултата от културата и антибиограмата, или продължаваме лечението, което прилагаме, или преминаваме към подходящо лечение в зависимост от антибиограмата.

В същото време се спазва протокол за грижа в банята, като душ с антисептичен сапун за стерилизиране на кожата. Ние се грижим за локалната грижа за лезиите, която е изключително важна и се извършва чрез пръскане с физиологичен разтвор, който изсушава лезиите. Освен това, където пипа детето, искаме всичко да е чисто. Например в болницата поставяме децата на стерилни хирургически „чаршафи“. И разбира се, когато лезиите изсъхнат, завършваме обработката на кожата с регенериращ крем, за да не останат следи и белези.

Кожен стафилокок може да се лекува и с локално лечение, ако увреждането не е голямо. Но ако е обширно, даваме антибиотици.

Важна забележка, същите действия (душ с антисептик) може да се наложи да извършат и родителите, които, ако излязат положителни за стафилококова бактерия в назалната култура, което е добре да се направи, трябва да направят и локално лечение в нос (назален крем с мутирозин) дома.

Стафилококовият ексфолиативен синдром изисква, както споменахме по-горе, болнично лечение и стационарно лечение. Като цяло лечението на кожни стафилококови инфекции се постига с перорални антибиотици. Има обаче и случаи като множествени и обширни кожни лезии или мултирезистентен MRSA стафилокок или стафилококов ексфолиативен синдром, които изискват хоспитализация за интравенозно лечение.

В случай, че стафилококовата инфекция не е в кожата, а в друг орган като белите дробове, тогава определено е необходима хоспитализация и интравенозно лечение. Разбира се, трябва да отбележим, че обикновено стафилококова пневмония се диагностицира при дете, с някакъв субстрат, а не при здрави деца.

 

Стафилококи при деца: Често задавани въпроси

Ако получите стафилокок веднъж, получавате ли го отново?
да разбира се

Колко време отнема заздравяването?

От 10 до 14 дни се оценява лечението на стафилококи при деца.

Как се предава?

Това е микроб, който обикновено имаме по кожата или носа и след нараняване той попада в лезията (дори и да е причинена от ухапване от комар или ожулване). В едно семейство всички проверяваме дали имаме стафилокок, дали се наблюдава при един човек, за да не си го предават отново и отново.

Сезонен ли е стафилококът при децата?

През летните месеци е по-често, като случаите зачестяват. Това вероятно се случва, защото повърхностите са оголени и има по-лесни наранявания.

Стафилококът при деца причинява ли температура?

Стафилококовата кожна инфекция обикновено не причинява треска и се появява само с кожни лезии. Staphylococcus aureus причинява треска, когато инфектира друг орган, като например стафилококова пневмония.

Препоръчани статии